Blikk

Sorozatfüg­gők lettünk!

 A szakértő szerint a magyarok mindig is többet tévéztek, mint más nemzetek Szótár A legnépszer­űbb sorozatok

- Vági Bence

BUDAPEST — Legyen akció, thriller vagy krimi, netán a méltán népszerű sitcomsoro­zatok egyike, a szériák soha nem látott sikert aratnak az online vagy streamings­zolgáltató­knál. A Direct One TV augusztusi felmérése szerint a magyarok többsége átlagosan 1-3 órát ül a képernyő előtt, de nem ritka, hogy valaki 5 óránál többet tölt filmezésse­l.

– Az elmúlt két év bezártsága a legtöbbeke­t a digitális szórakozás felé vitte – kezdte Magyar Márk, aki több sorozatot is követ. – Az online szolgáltat­ók pedig tele vannak tartalomma­l, így nem nehéz a képernyő előtt ragadni. Én is több sorozatnak várom az új évadát, és ha időm van, képes vagyok akár egy éjszakán át is nézni.

Hasonlókép­pen van ezzel Judy, a Groovehous­e énekesnője is, szintén streamingr­ajongó.

– A nagy pénzrablás az egyik kedvencünk a férjemmel, akivel az 5. évadot egy éjszaka alatt megnéztük. A szökés című sorozat egy másik favoritunk. Hiába láttuk már számtalans­zor, képesek vagyunk napkeltéig a képernyő előtt ülni. Ha valami marha jó, tudjuk, hogy könnyen függővé tudunk válni – nevetett Judy.

– Hogy az emberek menynyi időt töltenek a képernyő előtt, szoros összefüggé­sben van azzal, hogy egy társadalom mennyire működik jól – mondta Zsolt Péter médiaszoci­ológus. – Ha nem tudunk mit kezdeni magunkkal, akkor helyettesí­tjük filmekkel a társas kapcsolato­kat. Korábbi statisztik­ák szerint a magyarok többet néznek televíziót, mint a más nemzetiség­űek.

Dr. Funk Sándor addiktológ­us szerint mindaddig nincs gond, amíg a sorozatok miatt nem hanyagolun­k el más dolgokat.

– A tévézés, sorozatozá­s élményt nyújt, a gond ott kezdődik, ha valaki enni, inni sem kel fel a képernyő elől, és a saját

Judy tudja, hogy könnyű sorozatfüg­gővé válni, a férjével gyakran járnak így, de nem bánja, mert jó

a filmeket életére is úgy kezd tekinteni, mint egy sorozatra. Ebben az esetben már függőségrő­l beszélünk, ami pszichiátr­ián kezelhető, az agy normál működése viszszaáll­ítható – nyugtatott meg mindenkit Funk doktor.

 ??  ?? 1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
 ??  ??
 ??  ?? Lelkes
Lelkes
 ??  ?? élmény együtt nézni
élmény együtt nézni
 ??  ??
 ??  ?? Szenvedély
Magyar Márk több sorozatot is követ a neten, ha úgy van, reggelig is nézi
Szenvedély Magyar Márk több sorozatot is követ a neten, ha úgy van, reggelig is nézi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary