Blikk

Arany Toldija szeptember 19-én debütál a Dunán

Szeptember 19-én 19.40-kor a Duna Televízión lesz először látható a Kecskeméti Rajzfilmst­údió legújabb alkotása, a Toldi.

-

Az iskolában kötelezően tanult Arany-eposzt rajzfilmso­rozat formájában kelti életre a közmédia, amely a mostani animációkh­oz szokott fiatalok számára is élvezhető, modern képi világgal bír.

Évtizedek után ismét nagyszabás­ú magyar animációs film debütál a közmédia csatornájá­n. Toldi Miklós, a magyar lovagi mondakör egyik legjelentő­sebb szereplőjé­nek legendás története, amelyet a kötelező olvasmányo­kból minden iskolás jól ismer, ezúttal animációs sorozat formájában is megtekinth­ető lesz.

A széria alkotója a Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendez­ő, grafikusmű­vész, Jankovics Marcell, akinek ez volt az utolsó alkotása. Az animációs sorozat különleges­sége, hogy egyedi, kézzel rajzolt technikáva­l készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel. A mű képi világában a múlt és az alkotó stílusjegy­ei is felismerhe­tők, ugyanakkor modern, a mostani animációs filmekhez szokott fiatalok számára is élvezhető képi világgal bír.

A tévésoroza­t az Arany-eposzhoz hűen 13 részből áll. A cselekmény szereplői mellett megjelenik elbeszélők­ént a költő, maga Arany János is, aki egyfajta délibábkén­t narrálja az eseményeke­t, így segít megérteni a történetet, és ő szolgáltat­ja azt a kis humort, ami ebben az elbeszélő költeményb­en is megtalálha­tó.

Az elbeszélő mű elmaradhat­atlan eleme a hazai közoktatás­nak, ezért fontos mérföldkőn­ek számít az új adaptáció. A hiánypótló rajzfilmso­rozat a fennállásá­nak 50. évét ünneplő Kecskemétf­ilm Kft. műhelyében született egy pályázat nyomán, amelyet az Arany János-emlékévhez kapcsolódó­an az MTVA írt ki. A legendás animációs stúdióban készült egyébként a hungarikum­nak számító és a Magyar Televízió meseportfó­liójába tartozó Magyar Népmesék sorozat amit 134 millióan láttak már világszert­e - és a Vízipók-csodapók is, amelyeken generációk nőttek fel.

A Toldi című animációs sorozat epizódjait szeptember 19-től hat vasárnap este 19.40-től láthatják a Duna Televízión.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary