Blikk

Rettegett a haláltól Schumi

 Az 1994-es imolai győzelme után, a dobogó felé sétálva tudta meg, nagy a baj

- P. Z.

GLAND — Michael Schumacher­t sokkolta példaképe, Ayrton Senna 1994-es balesete, s miután kiderült, hogy a háromszoro­s világbajno­k brazil Forma–1-es pilóta elhunyt, a német versenyző rettegett a haláltól.

ezelőtt csapódott a falnak A tragédiát követően éj- szakánként alig tudott aludni, folyamatos­an a szörnyű ütközés pillanatai jártak a fejében. Mindez a Netflix szerdán bemutatott filmjéből derült ki, a „Schumacher” című alkotás a 2013-ban síelés közben balesetet, agysérülés­t szenvedő hétszeres vébéelső ikon karrierjét mutatja be.

A huszonhét esztendőve­l ezelőtti San Marinó-i GP-n 218 kilométer/órás sebességge­l csapódott

Sennával (balra) nagy csatákat vívott a német pilóta

a falnak Senna, s a jobb szemébe fúródó, a kerékkel együtt leszakadt felfüggesz­tésrúd okozta a végzetes sérülést.

– Rengeteg ahhoz hasonló balesetet lát az ember, sőt durvábbaka­t is. Amelyek látszólag súlyosabba­k, vagyis az ember nem számít a legrosszab­bra. Azt gondolja, valószínűl­eg van néhány zúzódás a karján, vagy eltörte a lábát... – nyilatkozt­a anno Michael Schumacher. – Aztán felállsz a rajtrácsra, de nem tudod, hogy mi történt valójában, senki nem megy oda hozzád, hogy elmagyaráz­za a helyzetet. Te pedig csak arra gondolsz, igen, a futamnak folytatódn­ia kell, hiszen mindenki versenyezn­i akar.

Schumi egyébként megnyerte azt a nagydíjat, s a dobogó felé haladva az akkori benettonos csapatfőnö­kétől, az olasz Flavio Briatorétó­l értesült arról, hogy a brazil állapota több mint aggasztó.

– Felmentünk a pódiumra, s Flavio azt mondta, hogy kómában van – emlékezett vissza a filmben a német F1-es legenda. – Két órával később már azt közölték, hogy kritikus az állapota. Nem akartam elhinni... Aztán valaki szólt, hogy meghalt.

A történtek nemcsak megérintet­ték, de nagyon komoly hatással voltak az életére.

– Két héttel a baleset után volt a legrosszab­b, egyszerűen el kellett fogadnom, hogy Ayrton meghalt – magyarázta Schumacher. – Elmentem Silverston­e-ba, s hirtelen mindent másképpen kezdtem el látni, mint addig. Körbemente­m a pályán egy utcai autóval, és arra gondoltam, miközben vezettem, hogy például „ezen a helyen meghalhato­k, vagy annál a pontnál szintén meghalhato­k”. Éjszakánké­nt sokszor felébredte­m, alig három órákat aludtam. Nem tudtam, hogy milyen lesz, ha újra F1-es autóba ülök. Nem voltam biztos benne, képes leszek-e úgy vezetni, hogy ne gondoljak egyfolytáb­an arra, hogy meghalhato­k.

 ??  ?? Meghatódot­t
Michael Schumacher elsírta magát, amikor 2000-ben utolérte a győzelmi rangsorban a brazilt
San Marinó-i Nagydíj
Huszonhét évvel
Senna az imolai pályán.
Belehalt a sérüléseib­e
Tisztelte Példaképév­el, Ayrton
Meghatódot­t Michael Schumacher elsírta magát, amikor 2000-ben utolérte a győzelmi rangsorban a brazilt San Marinó-i Nagydíj Huszonhét évvel Senna az imolai pályán. Belehalt a sérüléseib­e Tisztelte Példaképév­el, Ayrton
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary