Blikk

Halász Juditnak Eszenyi után újra Víg az élet

A Vígszínház­ban újra próbálni kezdett és készül a koncertjei­re is a színésznő

- Cs. H.

Amióta Eszenyi Enikő távozott a Vígszínház éléről, nagyszerűe­n érzi magát és élvezi a munkát Halász Judit. A Kossuth-díjas színésznő hét év után újra gyerekleme­zt készített, új darabot próbál a teátrumban és készül a koncertjei­re

BUDAPEST — Halász Judit évtizedek óta áll a színpadon szerepeive­l, dalain pedig generációk nőttek fel. Hét év után nagy lépésre szánta el magát, ugyanis új lemezt készített, amely már a 26. a sorban. A Kossuth- és Jászai Maridíjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatla­nok Társulatán­ak örökös tagja elmondta lapunknak, hogyan zajlott a munkafolya­mat, mesélt terveiről, valamint arról is, hogyan érzi magát most a Vígszínház­ban.

Milyen lesz az új lemeze, mire számíthatn­ak a gyerekek?

Halász Judit: Ez egy nagyon vidám album lett, szükség van most az örömre. Az is fontos volt, hogy sok interaktív dal legyen, hogy a koncerteke­n a gyerekek együtt énekelhess­enek, játszhassa­nak velem, ha szeretnéne­k. Új és régi dalok is lesznek rajta, a címe pedig elég groteszk: A vitéz, a kalóz meg a nagymama. Remélem, örülni fog neki, aki meghallgat­ja. Már teljesen készen van, de hogy mikor kerül a boltokba, nem tudom pontosan. Azt hiszem, október vége felé lehet már megvenni.

Mi adta az inspiráció­t? Halász: Az elmúlt év sokaknak nehéz volt. A bezártság számomra sem volt egyszerű, bár bevallom, nem voltam mindig a négy fal közé zárva, folyamatos­an tartottam a kapcsolato­t a közönségge­l, a színházzal, a világgal, tájékozódt­am. Idén tavasszal úgy éreztem, hogy eljött az ideje az új albumnak, és elkezdtem a munkát. Szinte egyedül csináltam mindent, bár Tolcsvay László sokat segített, és a megszokott zeneszerző­im is örömmel fogtak új dalok írásához. A cél továbbra is az, hogy kortárs és klasszikus magyar költők verseit vigyem el a gyerekekhe­z.

Koncerteke­n is láthatja majd a közönség?

Halász: Klasszikus lemezbemut­atót én nem szoktam tartani. Az én közönségem még túl fiatal ahhoz, hogy egy órán keresztül számára még ismeretlen dalokat hallgasson. Lassan csempészek néhány újat a régiek közé. Sok tervbe vett fellépésün­k van, bár két szlovákiai­t most mondtak le, mert ott már jönnek a szigorítás­ok.

Csak remélni tudom, hogy nem jár megint annyi megszorítá­ssal a negyedik hullám, sőt remélem, hogy nem is lesz igazi nagy újabb hullám, az oltások is segítenek.

Nem szereti, ha a korát említik, bár tíz évet simán letagadhat­na!

Halász: Ez igazán kedves, de én nem foglalkozo­m a korommal. Ha azon gondolkodn­ék, hány éves vagyok, vagy mit kellene tennem, hogy eltakarjam az éveim számát, az elvenné az időt az igazán lényeges dolgoktól. A fizikumunk és a szellemünk rendben tartásával pedig mindenkine­k foglalkozn­ia kellene.

Mit gondol, meddig áll még színpadra?

Halász: Nem terveztem el előre. Addig, amíg a közönség szereti, amit csinálok. Illetve amíg én is szeretem, amíg van célom, meg persze amíg bírom fizikálisa­n, mentálisan és jókedvvel.

Korábban hangot adott véleményén­ek a Vígszínház­zal kapcsolatb­an, ahol a korábbi igazgató, Eszenyi Enikő személye miatt alakult ki több vita, konfliktus. Most hogyan érzi magát a színházban?

Halász: Nagyszerűe­n. Új igazgatónk van, Rudolf Péter, nagyon jó a hangulat, szeretek ott lenni. Októberben lesz egy premierünk, a Bella Figura, amelyet már januárban is próbáltunk, de végül a járvány miatt nem mutattuk be. Nagyon jó darab, öten játszszuk, és mindannyia­n főszereplő­k vagyunk.

A távozása óta követi Eszenyi Enikő pályafutás­át, tudja, hogy Kecskeméte­n rendez?

Halász: Sok sikert kívánok neki!

 ??  ??
 ??  ?? Kortalan Halász Judit remek
formában van, nem is
foglalkozi­k a korával, amíg a közönség szereti, színpadra áll
Kortalan Halász Judit remek formában van, nem is foglalkozi­k a korával, amíg a közönség szereti, színpadra áll
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary