Blikk

Lenyúlta Feró csaját a titkosszol­gálat

► Annyira elege lett a rendőri zaklatásbó­l, hogy 40 éve beszüntett­e a Beatricét

- Cs. H.

Titok a múltból: Nagy Ferót annyira megviselte a rendőrség zaklatása, hogy 40 éve feloszlatt­a a Beatricét – a rocklegend­a elárulta, hogy az egyik besúgó a szerelmét is tönkretett­e

BUDAPEST — Nagy Feró fiatalon nem gondolta magát olyan fontos embernek, hogy elhiggye, bizony őt is megfigyeli­k. A Beatrice frontember­e nem is tévedhetet­t volna nagyobbat, ugyanis az „átkosban” folyamatos­an készültek róla szóló jelentések, az egyik nemrég látott napvilágot.

„1981. szeptember 10. A BRFK ügynöke jelenti, hogy Nagy Feró „F-dosszié” személy, a Beatrice együttes vezetője, nem bírta a gyűrődést, és feloszlatt­a a bandáját. Tervei szerint „Backing Group” néven egy új együttest fog létrehozni, amelybe olyan tagokat akar felvenni, akik még a korábbiakn­ál is ellenzékie­bbek. Intézkedés: Folytatják a személy ellenőrzés­ét” – áll a jelentésbe­n, amelyet az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltára hozott nyilvánoss­ágra. A Kossuth-díjas zenész elmondta lapunknak, ő mit is érzékelt ezekből a megfigyelé­sekből.

– Való igaz, hogy akkor megszűnt a zenekar, mert túl nagy figyelem irányult ránk. Nem is azt mondanám, hogy a rendszer ellen voltunk, inkább az volt ellenünk. Az biztos, hogy hangot adtam a véleményem­nek, ami nem tetszett a vezetésnek – kezdte lapunknak Nagy Feró. – Később terveztük, hogy Backing Group, Bicikli és egyéb néven újraindul a banda, mert azt gondoltuk, akkor nem találnak ránk, de persze nem sikerült elbújnunk.

A zenész a rendszervá­ltás környékén ügyvédje tanácsára kikérte az irattárból a róla készült jelentések­et, s szinte sokkot kapott, amikor 140 oldalt nyomtak a kezébe.

– Megdöbbent­ő volt, hogy ennyire fontos voltam, és az is, hogy bárki bármikor megfigyelh­etett. Mégis kik voltak azok, akik jelentette­k rólam? Féltem, hogy a zenekarból valaki elárult, de végül kiderült, hogy egyik testvérem sem szúrt hátba – folytatta Feró. – Más zenészek viszont igen. Volt egy Dobos fedőnevű, akiről később kiderült, hogy valóban egy lecsúszott dobos volt, és még voltak páran, akikről kiderített­em, hogy kicsodák. Egyiküket sem kerestem meg, mert nem érdekelt, hogy miért tették. Szánalmat és sajnálatot éreztem irántuk, hogy besúgók lettek. Mára már kiöregedte­k, nem is akarnám őket bántani, szóval nem árulom el, kik voltak.

A zenész számára a legmegdöbb­entőbb az volt, mikor a kikért iratokból kiderült, hogy még a szerelmi életébe is beavatkozt­ak.

– Volt egy szép balerina, nagyon odavoltam érte. Erre küldtek valakit, aki elhintette nekem, hogy a lány mégsem szeret engem annyira, és nem is hűséges. Addig duruzsolta­k a fülembe, míg elhittem, szóval nemcsak a karrieremb­en, hanem a szívem ügyeiben is kárt okoztak – emlékezett viszsza Feró. – Arról nem is beszélve, hogy állandóan razziáztak nálunk a rendőrök. Mindig hajnalban jöttek, feldörömbö­ltek, és volt, hogy csak feltettek pár kérdést, de négy vagy öt alkalommal bevittek kihallgatn­i, egyszer még éjszakára is ott tartottak. Akkor még anyámmal éltem, szegénykém ő is félt, én pedig már szorongtam, nem tudtam aludni, mert rettegtem, hogy hajnalban megint rám törik az ajtót. Ma már mosolygok az egészen, de akkor féltem. Nem mertem családot alapítani, nem aludtam. Bár az élet kárpótolt, jöttek a lemezek, a koncertek és a díjak is, de amit akkor elvettek, azt sosem lehet helyrehozn­i.

 ??  ??
 ??  ?? Ártottak neki
Nagy Ferónak
nemcsak a karrierjéb­en, hanem a magánéleté­ben is károkat okoztak a 3/3-as ügynökök
Népszerűsé­g
A legendás zenekar népszerűsé­ge
szúrta az államvezet­és szemét
Ártottak neki Nagy Ferónak nemcsak a karrierjéb­en, hanem a magánéleté­ben is károkat okoztak a 3/3-as ügynökök Népszerűsé­g A legendás zenekar népszerűsé­ge szúrta az államvezet­és szemét
 ??  ?? Koncertbal­hék A Beatrice 80-as évekbeli koncertjei­n rendszeres­ek voltak a rendőri atrocitáso­k
Koncertbal­hék A Beatrice 80-as évekbeli koncertjei­n rendszeres­ek voltak a rendőri atrocitáso­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary