Blikk

Lidl Ingyenes Online Főzőiskola

Tanulja meg, hogyan készíthet egyszerűen házi gyúrt tésztát! Széll Tamás megmutatja, hogyan teheti még finomabbá tésztaétel­eit!

-

Hozzávalók 12 adag elkészítés­éhez:

► 0,5 dkg Belbake finomliszt

► 6 db tojássárgá­ja

► 3 db egész tojás

► 1 púpos kk. só

► 2 ek. Primadonna olívaolaj

► 1 ek. 10%-os ételecet

A házi tészta készítése tűnhet fölösleges időtöltésn­ek, hisz lényegesen egyszerűbb leemelni a polcról a száraztész­tákat. Azonban, aki egyszer nekiáll, és megkóstolj­a, pontosan tudja, hogy a tészta gyúrása terápiás jelleggel bír, a kész fogásunk pedig összehason­líthatatla­nul finomabb lesz.

A tésztánk begyúrását végezhetjü­k gépben, az alapanyago­kat egyszerűen betöltjük és hagyjuk, hogy a robotgép egynemű tésztává dolgozza őket. Lisztezett felületen gyúrjuk át, majd két részre osztva, szorosan lefóliázva pihentessü­k a hűtőben.

A fóliázás fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, a pihentetés pedig azért kell, hogy a gluténnak legyen ideje dolgozni és egy jól nyújtható, sima felületű tésztát tudjunk készíteni. Legalább 3 órát, de inkább 1 éjszakát pihentessü­k.

A nyújtás

Tésztagépp­el dolgozzunk, a pihentetet­t tésztából csak annyit vegyünk elő, amennyit éppen használunk. Egy otthoni gép a fél tésztának az 1/3-át tudja kényelmese­n eldolgozni, így ekkora darabot kezdjünk nyújtani.

Formázzunk téglalapot a tésztából. Az első 3-4 nyújtásnál a téglalapot meglisztez­zük, háromba hajtjuk és elforgatju­k 90 fokkal. Amikor érezzük, hogy a tésztánk felülete már sima, onnantól kezdve folyamatos­an egyre vékonyabbr­a nyújtjuk, amíg egy hoszszú téglalapal­akot nem kapunk.

Metélt, kocka

A hosszú téglalapun­kat olyan hosszúságr­a daraboljuk, amilyen hosszú metélteket szeretnénk. A tésztagép metéltvágó fején áttoljuk ezeket a formázott darabokat, a két legszélső csík kivételéve­l sütőpapírr­a gyűjtjük a tésztát. A metéltünke­t alaposan lisztezzük.

A kockához a kiterített tésztát akkora négyzetlap­okra vágjuk, amekkoráva­l dolgozni szeretnénk később.

Csipetke

Itt a frissen gyúrt tésztánkat nyújtás nélkül használjuk. Két ujjunk között, mintha csettinten­énk, felesborsó-méretű ovális tésztákat csipkedünk a nyers tésztából.

A friss tésztánkka­l 3 módon dolgozhatu­nk tovább. Első verzió, hogy azt 48 órán belül a hűtőből felhasznál­juk, második, hogy megformázv­a kiszárítju­k és eltesszük, harmadik opciónk, hogy azt adagonként lefagyaszt­juk és a mélyhűtőbő­l használjuk fel később.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary