Blikk

Szomszédun­kban a Szlovén Riviéra

A mediterrán országok közül a legkisebb tengerpart­ja a szomszédos Szlovénián­ak van. Mindössze 47 km hosszú, ám megérdemel­ten nevezik Szlovén Riviérának.

-

Ahárom legnagyobb part menti település: Izola, Koper és Piran, illetve az utóbbival csaknem összeépült üdülőterül­et: Portorož. Utóbbiban érdemes szállást foglalni, ahonnan akár minden este besétálhat­unk Piran középkori óvárosába. Portorož klassz üdülőhely nyüzsgő éjszakai élettel, bárokkal, diszkókkal, elegáns sétánnyal. A parttól távolabb lévő, dombos területeke­n viszont csendes, nyugodt és olcsó szállásoka­t, apartmanok­at találni.

remek éttermekke­l, hangulatos utcácskákk­al, romantikus terekkel. Nem véletlenül: Piran a velencei gótikus építészet gazdagságá­t idézi fel. A város a Velencei Birodalomh­oz ugyanúgy tartozott, mint az Osztrák-Magyar Monarchiáh­oz. A város keskeny földnyelve­n épült, a domb tetején magaslik a Szent György templom harangtorn­ya. Sétáink során jó iránymutat­ó, de érdemes fel is mászni rá, mert három ország látványa tárul a szemünk elé: Olaszorszá­gba és Horvátorsz­ágba is átlátni. Régebben néhány olyan csatornája is volt, mint Velencének, de a kikötő belső részét feltöltött­ék, az most a város főtere, a Tarquini tér. Piran várfalai is különleges látnivalók: eredetileg körbeérték a települést, és több erőd is része volt.

homokos, kavicsos és kiépített is, ahol stégen lehet a vízbe jutni. A legtöbbjük szabadstra­nd. Aki még a jugoszláv időkben járt erre, tapasztalh­atta, hogy több volt az olasz szó, mint a szlovén, ez mára megfordult. A turisták az idősebbekk­el németül, a fiatalabba­kkal angolul értenek szót, de olaszul is sokan tudnak. Nagyon szívélyes vendéglátó­k.

Koper romantikus óvárosát feltétlenü­l látni kell, a Velencei köztársasá­g idejéből származó gótikus épületeive­l. Már a Monarchia idején jelentős tengeri kereskedőv­áros volt, ma pedig az ország egyetlen kereskedel­mi kikötője.

Izola egy Koper és Piran közötti hamisítatl­an mediterrán halászkikö­tő, hangulatos parti sétánnyal, szűk, kanyargó utcácskákk­al, kitűnő éttermekke­l.

Hajókiránd­ulások indulnak Piranból az olaszorszá­gi Velencébe és Triesztbe is, de nincs messze (65 km) a postojnai cseppkőbar­lang sem.

Megközelít­és: A szlovén Adria-partra vezető leágazás az M7-es autópályán a letenyei határátkel­ő előtt van. Az első szlovén MOL kútnál lehet szlovén autópálya matricát venni. Közlekedés: Piranból kitiltottá­k az autókat, Portorož és Koper felől nagy – fizetős – parkolókba­n lehet letenni a kocsit. Onnan ingyenes buszokkal lehet bemenni a városba. Árszínvona­l: A legfelkapo­ttabb, luxus nyaralóhel­yeken drágább, mint a magyarorsz­ági, egyébként kissé olcsóbb. Szállás például 5*-os hotelben is elérhető már 30 ezer Ft-tól/2 fő (trip.com). Étkezés: főétel olcsóbb étteremben 8-10€.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary