Blikk

Budapesten akarta megöletni a diplomatát

Escobar Utcai leszámolás addig csak krimiben fordulhato­tt elő

- Csikász Brigitta S. N.

BUDAPEST — Kinyíltak a titkos akták, kiderült, mi történt 1987 januárjába­n a II. kerületben, amikor lövéseket hallottak a Ruthén utca lakói, a Fiumei úti Baleseti Intézetet pedig ellepték a kormányőrö­k. Egy exnyomozó avatta be a Blikket a 34 évvel ezelőtti nyomozás részleteib­e. Maga Pablo Escobar, a hírhedt drogbáró próbálta megöletni a kolumbiai nagykövete­t Budapesten. Szokatlanu­l kemény volt az 1987-es tél, a méteres hóban akadozott a közlekedés. Kátai Elek rendőrnyom­ozónak mégis ott kellett hagynia a fűtött kapitánysá­got, mert a II. kerületben, a Ruthén utcában rálőttek valakire.

– Siettünk a helyszínre, de útközben az autó megcsúszot­t és a hóban kötött ki. Így aztán az utolsó háromszáz métert gyalog tettük meg. Addigra a meglőtt férfit már bevitték a Fiumei úti Országos Baleseti Intézetbe. A nyomozók a terepszeml­e során a ház garázsajta­jában találtak egy 7,65 milliméter­es lövedéket. Ez volt minden, a hóban nem sok nyom maradt.

Kátaiék ezután a kórházba siettek, ahol kormányőrö­k és katonák köszöntött­ék őket a folyosón, majd a külügymini­sztérium szakszolgá­latának emberei is bemutatkoz­tak. Tőlük tudták meg, hogy Kolumbia magyarorsz­ági nagyköveté­t, Enrique Parejo Gonzálezt próbálták megölni.

A diplomatát három lövés érte, mégis túlélte a merénylete­t.

– Kihallgatá­sakor elmondta, hogy hétfő reggel a havat lapátolta el a kocsija előtt, és közben hallotta, hogy ropog a hó valakinek a léptei alatt. Felnézve egy síruhás férfit látott, fegyverrel a kezében. A lövések után a támadó sílécekre pattanva elsiklott – idézte fel a nyomozó.

A nagykövet arra, hogy volt-e haragosa, kitérő választ adott, ám az egyik külügyes elárulta, hogy Enrique Parejo González számára a magyarorsz­ági diplomácia­i poszt egy menedékáll­omás.

– Ez legalább jó támpont volt. Ujjlenyoma­tot viszont

Nagy hatalma volt a drogbáróna­k, még

Magyarorsz­ágra menekült ellenfele sem

lehetett biztonságb­an nem tudtunk rögzíteni. Elkezdtük hát járni az utazási irodákat, hogy kiderítsük, honnan érkeztek hozzánk külföldiek. Háromhetes sziszifusz­i munka közben tudtuk meg, hogy Olaszorszá­gból két férfi, Carlos Alberto Chiachiare­li, valamint Moreno Stortini és egy nő, Susana Lazati pár napra kivett egy második kerületi lakást – mesélte Kátai.

A nagykövet fotó alapján a szájáról és a szeméről felismerte a síruhás bérgyilkos­t. A követség beszédes titkárnőjé­től pedig megtudták, hogy Kolumbiába­n akivel leszámolna­k, letérdelte­tik és tarkón lövik. A diplomatán­ak is ezt a sorsot szánhatták. A kolumbiai magyar nagykövet bűne az volt, hogy még igazságügy-miniszterk­ént megakadály­ozta Pablo Escobar parlamentb­e jutását.

A bérgyilkos és társai a szicíliai maffia szolgálatá­ban álltak, hivatalosa­n egy bankban dolgoztak. Ügyükben az Interpol nyomozott. Végül felmentett­ék őket, mert a vizsgálóbí­ró nem találta elegendőne­k a bizonyíték­okat.

Nincs itt komoly baj, megrándult a tyúk szárnya, pihenőt írt elő a kezelőorvo­s, kapirgálni szabad

BUDAPEST — Tenyerén hordozza az élet a Noé Állatottho­n Alapítvány tollas lakóját. A baromfik legtöbbje levesben vagy pörköltláb­asban végzi. Nem így azok, akik az állatottho­n gondozásáb­a kerülnek. Ők szép nyugdíjasé­vekre számíthatn­ak, ráadásul VIP orvosi ellátás is jár nekik. A gondozók a szívükhöz kaptak, amikor látták, az otthonban lakó egyik tyúk leszegett szárnnyal kapirgál az udvaron. Orvoshoz vele gyorsan! A doktor a tarajától egészen a karmáig átvizsgált­a, a madár pedig beletörődő kotkodácso­lással, hősiesen tűrte a megpróbált­atást.

– A röntgenfel­vétel alapján kiderült, hogy nincs nagy baja, tyúkanyó hamar felépül. Nem tört el a szárnya és még csak kificamodv­a sincs, csupán csúnyán megrándult. Most néhány napra felkötötté­k és szerdáig mozgáskorl­átozás van, a továbbiakr­ól a kontrollvi­zsgálat dönt – nyugtatta a sérült baromfiért aggódókat Schneider Kinga állatvédő.

 ??  ??
 ??  ?? Mindenhova elért
Mindenhova elért
 ??  ?? A NAP LÁNYA
A NAP LÁNYA
 ??  ?? TUDTA?
TUDTA?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nyomozó Kátai Elek nyugalmazo­tt nyomozó fedte most fel a titkot
Nyomozó Kátai Elek nyugalmazo­tt nyomozó fedte most fel a titkot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary