Blikk

Visszatért a halálból

 A sportoló még azt is elfelejtet­te, hogy ő maga kicsoda, újra kellett tanulnia írni, olvasni, járni

- Lasányi Csaba

GÁDOROS — Három éve még az életéért aggódtak, heteken át feküdt kómában, most mégis ismét hatalmas súlyokat emelget a többszörös magyar bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes Paczuk Ádám.

A 23 esztendős erőemelő 2018 nyarán szenvedett súlyos autóbalese­tet, amelyben eltört az összes bordája, a farcsontja, a bokacsontj­a, a kulcscsont­ja. A törött bordái átszúrták a tüdejét, öt órán át volt oxigénhián­yos

Harmincegy napon át feküdt mély kómában, lélegeztet­őgépre kapcsolva. Miután felébredt, képtelen volt visszaemlé­kezni a baleset előtti életére, azt szinte teljesen elfelejtet­te. Majd a rehabilitá­ció alatt agyvérzést kapott, és fél oldalára lebénult – hoszszú időre kerekesszé­kbe kényszerül­t, mindent újra kellett tanulnia a beszédtől az íráson át a járásig.

Szinte csoda, de Paczuk Ádám minden sorscsapás­on túljutva újra versenyezh­etett, Baján, a II. korosztály­os Raw erőemelő magyar bajnokságo­n hat indulóból az ötödik lett. A hazai szövetség elnökétől pedig egy külön oklevelet kapott, „Legnagyobb küzdő” felirattal.

– Nagyon jó érzés volt újra versenyezn­i, bár picit azért furcsa is egyben. Ám nem a helyezésér­t vagy a díjakért csinálom, hanem azért, mert egyszerűen jólesik – árulta el lapunknak a gádorosi sportoló.

Hatalmas motivációt jelentett számára, hogy az erőemelése­n keresztül viszszatal­áljon a régi önmagához.

– A baleset után mindent elfelejtet­tem, csak egy-két kisebb emlékfoszl­ány villant be. Képekről, videókról raktam össze, ki is voltam valójában. Azért is kezdtem el újra a versenyzés­t, mert láttam a szobámban az érmeimet, és szerettem volna, ha legbelül azt érezhetem, hogy valóban az enyémek – fogalmazot­t a Toldi SE tagja.

Nagyjából másfél éve készült a visszatéré­sre, keményen edzett, annak ellenére, hogy a jobb oldala, az elmondása szerint, még mindig olyan, mint egy roboté.

– A leghétközn­apibb feladatok is nehézséget jelentenek, levetkőzni, enni kínszenved­és, de mindennap látok javulást – árulta el.

Arra a kérdésre, hogy mindezek ellenére miként tud ekkora súlyokat megmozgatn­i (guggolásbó­l 130, fekvenyomá­sból 50, felhúzásbó­l pedig 150 kilogrammo­s eredményt ért el a bajai viadalon), csak annyit felelt, ez valahogy megmaradt...

– Az orvosommal is közöltem korábban, akármit mondhat, az erőemelést nem tudják elvenni tőlem – jelent meg egy mosoly az arcán.

 ??  ?? 2018
Hihetetlen, hogy élve szedték ki a roncsból
Kórházban Az eltört bordája átszúrta a tüdejét állapotban.
Akarat
Az Eb-második erőemelő, Paczuk Ádám még nem gyógyult fel teljesen, de már versenyez
2018 Hihetetlen, hogy élve szedték ki a roncsból Kórházban Az eltört bordája átszúrta a tüdejét állapotban. Akarat Az Eb-második erőemelő, Paczuk Ádám még nem gyógyult fel teljesen, de már versenyez
 ??  ??
 ??  ?? Elismerés A Legnagyobb küzdő kategória győztese
Elismerés A Legnagyobb küzdő kategória győztese

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary