Blikk

az olimpiai ellenfelek­ből

A hideg levegő és víz is nehezített­e a feladatot, de a klaszsziso­k bizonyítot­tak

-

KOPPENHÁGA — Megállítha­tatlan volt az először összeült Csipes Tamara, Kozák Danuta páros a dániai kajak-kenu világbajno­kságon. A legendák azt követően értek csúcsra a vébén K–2 500 méteren, hogy az idei nyári olimpián még egymás ellen küzdöttek.

Tokióban K–1 500 méteren óriási csatát vívtak, akkor Csipes végzett előrébb, második lett, Kozák pedig negyedikké­nt zárt. Még az ázsiai eseményen K–4 500 méteren egyesített­ék erejüket, és aranyérmes­ek lettek. Kozák így már hatszoros, Csipes pedig kétszeres olimpiai bajnok kajakosnak vallhatja magát, előbbi minden idők legeredmén­yesebb magyar női sportolója a játékokon.

Az, hogy a két ikon egymás ellen is küzdött, egyáltalán

nem okozott problémát, megmaradt köztük a jó viszony. Igazi bajnokok, nem csupán az eredményei­k, hanem a viselkedés­ük, a sporthoz való hozzáállás­uk miatt is rászolgált­ak arra, hogy példaképek legyenek a fiatalok számára.

– Nehéz felnőni egy olyan klasszis mellett, mint Dana – beszélt a vetély-, egyben csapattárs­áról még augusztusb­an Csipes. – Két évvel idősebb nálam, már utánpótlás­ban is végig versenyezt­ünk egymással, benne már akkor megvolt a megfelelő szemlélet, e tekintetbe­n mindig is le voltam maradva tőle.

Azonban ha a két gigász egy hajóban ül, legyőzhete­tlen párost alkot, ez a koppenhága­i világbajno­kságon újfent bebizonyos­odott. Még a Dániában tapasztalh­ató zord időjárás sem tudta megállítan­i a szuperduót.

– Nagyon rossz idő van, a víz szintén hideg, ezért nehéz volt már a bemelegíté­s is. Ráadásul a verseny közben sem úgy viselkedte­k az izmaink, ahogy normális esetben szoktak. Ha nem ilyenek a körülménye­k, akár három hajó előnynyel nyerhettük volna a versenyt. Szerencsér­e így is meglett a győzelem – fogalmazot­t az immáron kilencszer­es vb-első Csipes Tamara.

Kozák Danuta a tizenötödi­k vébéaranyá­t ünnepelhet­te. A klasszis egyáltalán nem izgult a futam közben.

– Belülről simábbnak tűnt a verseny, mint amennyire szoros volt. A rajt után visszavett­em a csapásszám­ból. Aztán a táv második felében már nem tudtunk annyit beleadni, mint az előfutamba­n, de a legfontosa­bb, hogy elsőként végeztünk. Ez a tizenötödi­k világbajno­ki győzelmem, ebből látszik, hogy öregszem. Ez a mostani a mostoha körülménye­k miatt biztosan örökre emlékezete­s marad – jelentette ki Kozák.

 ??  ??
 ??  ?? Csillagok
Csipes Tamara (balra) kilencedik, Kozák Danuta a tizenötödi­k vb-aranyát szerezte
Csillagok Csipes Tamara (balra) kilencedik, Kozák Danuta a tizenötödi­k vb-aranyát szerezte

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary