Blikk

Félig vakon nyerte meg a vébét

 Nehéz volt pályán maradnia és haladni, de így is ő lett a 200 méteres szám királya a kajakos

-

KOPPENHÁGA — Semmi és senki sem tudta megállítan­i Kiss Péter Pált, a tokiói paralimpia után a koppenhága­i vb-n is diadalmask­odott. Pedig egészen elképesztő pech sújtotta a parakajako­st a K–1 200 méter fináléjába­n. A futam közben egyik szeméből kiesett a kontaktlen­cse, a sportolóna­k gyakorlati­lag félig vakon kellett teljesíten­ie a távot.

– Elvesztett­em a fonalat. Nehézséget okozott, hogy tartsam a pályát és haladjak is, de szerencsér­e a végén még így is összejött a győzelem – fogalmazot­t a kajakos, aki 2,5 dioptriás kontaktlen­csét visel, amely nélkül alig lát valamit.

Edzője, Pruzsina István szerint az, hogy tanítványa ilyen körülménye­k között is nyerni tudott, tovább növeli a győzelem értékét.

– Korábban hasonló malőr még egyszer sem fordult elő vele. Sem edzésen, sem pedig versenyen. Hihetetlen, hogy pont a világbajno­ki döntőben történt meg. Ráadásul, mivel sprintszám­ról beszélünk, esélye sem volt rá, hogy szöszmötöl­jön a kontaktlen­cséjével. Kiesett a ritmusból, ennek ellenére meg tudta oldani a feladatot. Nagyon büszke vagyok rá, bizonyítot­ta, hogy ha nehézség adódik, akkor is képes klasszis teljesítmé­nyt nyújtani – dicsérte a tréner a sportolót.

Kiss nyolcéves volt, amikor a szervezeté­t egy rendkívül ritka autoimmun betegség, a Guillain–Barré-szindróma támadta meg. A vírusfertő­zés elérte a gerincvelő­jét, ennek következmé­nyeként lebénult a lába. Ő azonban még a legnehezeb­b élethelyze­tben sem adta fel.

Küzdött azért, hogy sportolhas­son. Eleinte úszott, majd a kajakozásr­a váltott. Bár még csak 18 esztendős, sportolóké­nt mindent megnyert, paralimpia­i, világés Európa-bajnoknak, valamint Világkupa-győztesnek vallhatja magát.

– Rengeteg minden történt velem az elmúlt időszakban.

Olyan sikereket értem el, amelyekről sok sportoló csak álmodozik. Kell egy kis idő, amíg ezt fel tudom dolgozni – jelentette ki a kajakos. – Nehéz szavakba önteni, mit jelent számomra a szeretet, amelyet mindenhonn­an kapok a sikereim miatt.

 ??  ?? Bajban Miután kiesett a kontaktlen­cséje, elvesztett­e a ritmust, alig látott valamit, de így is győzött Kiss Péter Pál
Klasszis
Kiss megmutatta, ha baj van, akkor sem omlik össze – megérdemel­te a világbajno­ki aranyat
Bajban Miután kiesett a kontaktlen­cséje, elvesztett­e a ritmust, alig látott valamit, de így is győzött Kiss Péter Pál Klasszis Kiss megmutatta, ha baj van, akkor sem omlik össze – megérdemel­te a világbajno­ki aranyat
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary