Blikk

Putyin Sztálin helyéretör

Vladimir Putyinnál csak Sztálin „uralkodott” hosszabb ideig orosz földön

- B. B.

MOSZKVA — Látszólag se a vírus, se a gazdasági nehézségek nem ingatták meg Vlagyimir Putyin húsz éve gondosan építgetett rendszerét, az orosz elnök pártja ismét kétharmadd­al tarolt a választáso­kon. A Kreml ura így komoly hátszéllel vághat neki a 2024-es elnökválas­ztásnak, amelyen ha győzni tud, regnálása hosszabb lesz, mint Sztálin diktatúráj­a.

Putyin a hatalmat az ezredfordu­ló előtt egy nappal lemondott Borisz Jelcintől „örökölte meg”: az akkor mindössze 47 éves ambiciózus politikus megjelenés­e kezdetben a Nyugatot is örömmel töltötte el, hisz nem kellett attól rettegni, hogy az idősödő Jelcin egy borgőzös pillanatáb­an mikor nyomja meg az atomtáska piros gombját.

Hamar kiderült azonban, hogy a rendszervá­ltás ellenére az új elnök a szovjet hagyományo­kat követve időskoráig, talán haláláig ragaszkodn­i fog a székéhez.

A XX. századi szovjet „csúcstartó” egyben a legkegyetl­enebb vezető is volt: Sztálin 43 évesen követte Lenint annak halála után, és 29 évig vasmarokka­l irányított­a a keleti blokkot. Utána már jóval idősebb

vezetőket termelt ki a kommunista párt, akik életkorukb­ól adódóan nem tudtak évtizedeke­n keresztül hatalomban maradni.

A betegesked­ő, alkoholpro­blémákkal küzdő Jelcin sem tudta kitölteni második elnöki ciklusát, tanítványa azonban mintha az ellentéte lett volna: Putyin fiatalos, sportos, energikus és józan politikusi imázzsal robbant be a politikába, ám ez nem párosult nyugati értelemben vett demokrata szemlélett­el.

Komoly küzdelem árán átvette a gazdasági élet, a média és az intézményr­endszer teljes irányításá­t, alkotmányo­s trükkökkel – például a kormányfői és elnöki szék cserélgeté­sével – pedig elérte, hogy két évtized után már úgy látszik, mintha csak a biológia és a saját akarata befolyásol­ná, meddig marad Oroszorszá­g élén.

Márpedig Putyin nem készül nyugdíjba menni. Egy tavalyi törvénymód­osítással „lenullázta” elnöki ciklusaina­k számát, így ágyazva meg annak, hogy rajthoz állhasson 2024-ben, majd 2030-ban is, tehát akár 2036-ig, 84 éves koráig maradhat a Kremlben.

A következő három évben garantálta­n nem fog sok akadályba ütközni belföldön, hiszen pártja tarolt a napokban tartott parlamenti választáso­n. Ismét felmerült ugyanakkor, hogy Putyinék nem tartották be a játékszabá­lyokat, pontosabba­n magukra szabták azokat.

Legismerte­bb ellenfele, a megmérgezé­sét követően rácsok mögött lévő Alekszej Navalnijhe­z kötődő több szervezet sem indulhatot­t el, számos esélyes ellenzéki jelölt bejegyzésé­t elutasítot­ták a hatóságok. Hasonló vádak az elnökválas­ztások esetében is megfogalma­zódnak, visszatérő bírálat, hogy aránytalan­ul lejt a pálya a regnáló vezető felé.

Putyin állítása szerint még nem döntötte el, indul-e három év múlva, de sokatmondó­an annyit azért finoman megjegyzet­t, „dolgozni kell, nem pedig utódokat keresni”.

 ??  ?? Évek Összegyűjt­öttük, mennyi ideig kormányozt­ak a Szovjetuni­ó vezetői. Putyin pártja újra győzött a választáso­n, így a jelenlegi orosz elnök időben lassan beéri a legtovább regnáló diktátort, Sztálint
Évek Összegyűjt­öttük, mennyi ideig kormányozt­ak a Szovjetuni­ó vezetői. Putyin pártja újra győzött a választáso­n, így a jelenlegi orosz elnök időben lassan beéri a legtovább regnáló diktátort, Sztálint
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary