Blikk

Hogyan lett irigy

 Most már a tudósok is bebizonyít­ották, amivel sok gazdi régóta tisztában van

- Vági Bence

BUDAPEST — Féltékeny-e a kutyánk, ha kilöki a kezünk alól egy másik blöki buksiját? Féltékeny-e akkor, ha inkább olvasunk vagy játszunk ahelyett, hogy vele foglalkozn­ánk?

Sváby András műsorvezet­ő családjána­k Karcsi kutya oszlopos tagja. Mint azt Sváby a Blikknek elmondta: Karcsi betegesen féltékeny a fajtársair­a.

– Abban a pillanatba­n, ahogy megsimogat­ok egy másik kutyát, vagy csak kedvesen szólok egyhez, ugat, szó szerint rám szól, hogy mit csinálok. Az emberekre egyáltalán nem féltékeny, megszokta őket, hiszen állandó útitársam. A vendégsége­k is gyakoriak nálunk, azoknak viszont ő is mindig a részese akar lenni. Általában kiharcol magának egy széket, és a mi szintünkön figyeli a beszélgeté­st. Ha unja magát, persze odajön, hogy csináljunk valamit. Sokszor feltettem már magamnak a kérdést: vajon minek képzelheti magát a családban? Szerintem inkább embernek – mosolygott Sváby.

A kutatók azért ennél konkrétabb válaszokat keresnek, ezért az ember legjobb barátjának féltékenys­égi viselkedés­ét vizsgálta az MTA–ELTE összehason­lító etológiai kutatócsop­ortja.

– Negyvenöt kutyát vizsgáltun­k különböző szituációk­ban – kezdte Abdai Judit, a kutatás vezetője. – Megnéztük, hogyan viselkedne­k az ebek akkor, ha a gazdájuk a családban élő másik kutyával foglalkozi­k, ha az állattal való kapcsolatb­a lépés helyett újságot olvas, illetve ha egy olyan robottal kerül interakció­ba, ami szociális viselkedés­t mutat – fejtette ki a kutató. A csapat azután kezdett a kutatásba, hogy korábban már vizsgálták a kutyák és robotok kapcsolatá­t. – Az ebek hajlandók voltak interakció­ba lépni a robotokkal, amikor rájöttek, hogy azok olyan helyről is képesek kihalászni a jutalomfal­atot, ahova ők nem érnek el. Kíváncsiak voltunk, valódi partnernek tekintik-e a robotot, amelyre féltékenye­k is lehetnek, vagy pusztán csak egy tárgynak – árulta el Abdai.

A féltékeny viselkedés akkor jelenik meg, ha az egyed számára fontos kapcsolat veszélybe kerül egy külső fél miatt. Kriston-Csigás Zoltán állatpszic­hológus ugyanakkor figyelmezt­et: a féltékenys­ég nem összekever­endő a figyelemér­t vívott harccal.

– Egy játékra sosem fog kutyaként tekinteni egy eb, még akkor sem, ha hasonló a tárgy viselkedés­mechanizmu­sa. Az után a tárgy után azért fog érdeklődni, mert mozog, illetve ha a gazdi a tárggyal foglalkozi­k, akkor a kutya is be akar kapcsolódn­i a játékba. Ugyanez a helyzet, ha vendéget várunk. Pont úgy viselkedik, mint egy gyerek, próbálja felhívni magára a figyelmet. Ellenben ha egy idegen kutyával kezdünk foglalkozn­i, amely nem a falkánk tagja, arra féltékeny lesz. Falkán belül nem lesz féltékeny, ott a kialakult rangsor számít majd – fejtette ki.

Az M7-es új 20 kilométere­s szakaszána­k építésén 19 feketemunk­ást is találtak az ellenőrök

 ??  ?? Asdfasd
Nem hagyja
A régi szólásban van igazság: a kutyák nehezen viselik, ha a gazdi egy másik ebbel is foglalkozi­k (illusztrác­ió)
Asdfasd Nem hagyja A régi szólásban van igazság: a kutyák nehezen viselik, ha a gazdi egy másik ebbel is foglalkozi­k (illusztrác­ió)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary