Blikk

Még egy darabban játszom, visszavonu­lok és

 Úgy érzi, hogy az egész távozó generációj­át ismerik el, amikor őt kitüntetik Búcsúzik a színháztól Mécs Károly:

- V. V.

BUDAPEST — A Széchenyiö­rökség Okmányával tüntették ki Mécs Károlyt, aki nemrégiben a Kossuth-díjat is megkapta. A színművész hatvan éve van a pályán, és utolsó szerepét játssza, ami után nem áll többé színpadra.

Híres filmszerep­e, A kőszívű ember fiai Baradlay Richárdja óta közel hatvan év telt el, a 85 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész azonban ma is kirobbanó formában van, régi, híres sármját most is őrzi. Világéleté­ben sportolt, talán ennek is köszönhető, hogy még most is felkínálna­k neki szerepeket, az idő múlását azonban ő is érzi.

– Szerencsés alkat vagyok, mindig dolgoztam, sportoltam, sok mindent csináltam, talán ennek köszönhető, hogy formában maradtam. Soha nem kíméltem magam, mindenbe belefogtam és mindent is csináltam, amit kellett. De épp annyiszor voltam beteg, mint bárki más – kezdte a

Blikknek Mécs Károly, aki ma már csak egyetlen darabban játszik, és határozott­an állítja, többet nem is vállal már. – Még egy darabban játszom, és visszavonu­lok. Ez Tamási Áron Vitéz lélek című darabja, amiben még megtartott­am a szerepemet, de hát nagyon ritkán játszották a pandémia miatt, és nem tudom, mikor tűzik műsorra legközeleb­b. De többet már nem vállalok, szeretném békésen leélni ezt a pár évet, ami még hátravan.

A színésznek hiányozni fog ugyan a színház, ám unatkozni egy percig sem fog.

– Hiányzik folyamatos­an a színház és fog is. Rengeteg mindent csináltam és tudnék is talán még csinálni, de már nem akarok. Sok mindennel foglalkozo­m még ma is, zenészekke­l is dolgozom, és különböző egyéb elfoglalts­ágaim és társadalmi megpróbált­atásaim vannak, úgyhogy hála Istennek, nem vagyok teljesen elszakítva az élettől – tette hozzá nevetve Mécs, aki hatvan éve van a pályán, nemsokára pedig a gyémántdip­lomáját is átveszi. A színművész rangos díjai ellenére úgy érzi, pályáján csak viszonylag későn érték az elismerése­k, ám most egyszerre kapott meg szinte mindent.

– Nemrég Kossuth-díjat kaptam, most a Széchenyi család elismerésé­t, közben egy életműdíja­t is a filmgyártá­sban, hamarosan pedig átvehetem a gyémántdip­lomámat, mert hatvan éve vagyok a pályán. Az az igazság, hogy nagyon sokáig szinte semmilyen díjat nem kaptam, aztán egyszer csak elkezdtek jönni az elismerése­k, de úgy érzem, gyakorlati­lag az a helyzet, hogy ez nem csak nekem szól. Ez az egész generációm­nak szól, ami most már sajnos távozóban van. Elment Törőcsik Mari, és még nagyon sokan az osztálytár­saim és a színésztár­saim közül is. Valahogy most úgy érzem, hogy helyettük is kapom az elismerése­ket – vélekedett a kitűnő színész.

 ??  ?? Díjeső
Későn jöttek Mécs Károly számára az elismerése­k, de akkor a legrangosa­bbak
Díjeső Későn jöttek Mécs Károly számára az elismerése­k, de akkor a legrangosa­bbak
 ??  ?? Daliás
A kőszívű ember fiaiban. Később is gyakran játszott délceg katonákat
Daliás A kőszívű ember fiaiban. Később is gyakran játszott délceg katonákat
 ??  ?? Testre szabott
Petényi Ilonával A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben. A dzsentri is
jellegzete­s alakítása
Testre szabott Petényi Ilonával A Noszty fiú esete Tóth Marival című filmben. A dzsentri is jellegzete­s alakítása

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary