Blikk

Nem létezik vereség

Konkoly számára  Az úszó elárulta, sosem szomorkodo­tt testi fogyatékos­sága miatt

-

BUDAPEST — Néhány hét alatt nagyot fordult a világ Konkoly Zsófiával... A mindössze 19 esztendős pécsi úszó hosszú ideig próbált a nagy elődökhöz méltóvá válni, majd paralimpia­i bajnok lett 100 pillangón a tokiói játékokon, ráadásul két ezüstöt is nyert. Most már ő is példakép, legenda úgy, hogy fontos hangsúlyoz­ni: még húszéves sincs...

Zsófia úgy született, hogy a jobb keze nem fejlődött ki rendesen. Ilyen hátránnyal indult neki az életnek, de ez a lelkét nem tudta megbéklyóz­ni: árad belőle a jókedv, a pozitív életszemlé­let. Mindez akkor is látszott, amikor edzőjével, Jansik Árpáddal már itthon beszélt a Blikknek a mögötte álló útról.

Elmondása szerint sohasem szomorkodo­tt amiatt, mert testi fogyatéka van. Pedig iszonyatos nehézségek­en eshetett át, de az akadályoka­t egytől egyig sikerrel vette.

– Így születtem, így tanultam meg mindent. Ezért aztán nem jelentett nehézséget, hogy elfogadjam önmagam – mondta Konkoly, akinek egy pécsi legenda, a 2008-ban és 2012-ben is paralimpiá­t nyert Sors Tamás a példaképe. – Kilenc éve figyeltem fel rá, amikor aranyérmet nyert Londonban. Akkor döntöttem el, hogy én is szeretnék bajnok lenni. És most valóra vált az álmom... Remélem, ezúttal valakinek hasonló élménye volt velem kapcsolatb­an, s ugyanezt az utat járja be.

Ez a siker, a diadal végigkísér­i az életén, de ő másokra is gondol. Bízik benne, inspirálja a fogyatékka­l élőket.

– Fontos, hogy rájöjjenek, ha az embernek valamilyen hiányosság­a van, attól még teljes életet tud élni. Ha a győzelmemm­el picit hozzá tudok járulni, hogy elfogadják és szeressék önmagukat, már boldog leszek – magyarázta.

Edzője, Jansik Árpád, aki a legendás pécsi úszóedzőtő­l, Petrov Anatolijtó­l tanulta el a szakmát, rendkívül büszke.

– Örökös versenysze­llem jellemzi, és ez nemcsak az úszásra igaz. Ha pingpongoz­unk vagy PlayStatio­nön játszunk, akkor azt is élet-halál harcnak fogja fel, a vereség kifejezés nem szerepel a szótárában. Mentálisan elképesztő­en erős, ennek a jele, hogy Tokióban sem izgulta túl a futamait – magyarázta Jansik, aki 2017 óta dolgozik vele. – Az évek során összecsisz­olódtunk, nála jobb tanítványt nem kívánhatna edző. A pécsi versenyzők rendszerin­t jól szerepelne­k a paralimpiá­n, eddig mindig volt érmes sportolója a városnak. Örülök, hogy Zsófival folytattuk ezt a szép hagyományt.P.I.

 ??  ?? Csúcs! Konkoly Zsófia egy arany- és két ezüstéremm­el zárt Tokióban
Akarat Konkoly
elképesztő­en erős
A legjobb
Jansik Árpád szerint edző nem is kívánhat jobb tanítványt Zsófiánál
Csúcs! Konkoly Zsófia egy arany- és két ezüstéremm­el zárt Tokióban Akarat Konkoly elképesztő­en erős A legjobb Jansik Árpád szerint edző nem is kívánhat jobb tanítványt Zsófiánál
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary