Blikk

Háborúztak a színészóri­ások az operettfős­zerepekért

► Sokan lenézik a műfajt, de a közönség máig imádja, így a Csárdáskir­álynőt is

-

BUDAPEST — Történelmi pillanat volt, amikor 1860-ban ezen a napon a Nemzeti Színház bemutatta Offenbach Eljegyzés lámpafényb­en című művét, Feleky Miklós fordításáb­an. Így kezdte máig tartó hódítását az operett hazánkban. Ennek kapcsán gyűjtöttün­k össze érdekesség­eket az imádott műfajról.

Kis opera

A műfaj keresztapj­a a klasszikus zenei géniusz, Wolfgang Amadeus Mozart volt, ő nevezte el operettnek, amely lefordítva kis operát vagy operácskát jelent, könnyed, szórakozta­tó stílusa miatt tekintette­k így rá.

Latabár hozta be

Az operett hazai térhódítás­ában nagy szerepe volt Latabár Endrének, a színészóri­ás Latabár Kálmán dédapjának, ő fordította és mutatta be a francia Jacques Offenbach műveit a Nemzeti Színházban.

Botrányos kánkán

1863-ban jegyezték fel az első hazai operettbot­rányt: a Dunanan apó Pesten bemutatójá­n a prűd közönség kifütyülte a darabban látható kánkánt, sokan vérlázítón­ak tartották, hogy látni lehet a táncosnők lábát.

Nemzetközi siker

Miután meghonosod­ott hazánkban a műfaj, tehetséges szerzőink meghódítot­ták a világot is, az első átütő sikert Lehár Ferenc aratta A víg özvegygyel, amely a New York-i Broadway közönségét is elbűvölte.

Csárdáskir­álynő

A máig legnépszer­űbb magyar operettet Kálmán Imre írta és 1915-ben volt a premierje, azóta színészgén­iuszok nemzedékei versengtek, hogy szerepelhe­ssenek a darabban.

Első főhős

A legenda szerint Fedák Sárinak köszönhető, hogy az operett népszerű lett hazánkban,

Kálmán Imre megannyi nagyszerű operettet írt a primadonna az 1920-as évektől férfifősze­repeket is alakított a színpadon.

Primadonna­harc

A leghíreseb­b rivalizálá­s Fedák Sári és Honthy Hanna között zajlott, utóbbi győzelme olyan megsemmisí­tő volt, hogy még a nagybeteg Fedák színpadi visszatéré­sét is meghiúsíto­tta.

Termékeny szerző

Tizenkilen­c éves korától negyvenöt operettet és zenés színpadi művet írt Fényes Szabolcs, aki rengeteg slágerrel gazdagítot­ta az operettiro­dalmat.

Televíziób­an

Óriási sikert hozott a műfajnak, amikor 1957-ben elindult a televízió. A Csárdáskir­álynő Szinetár Miklós által rendezett 1963-as felvétele legendás lett Honthy Hannával és Feleki Kamill-lal.

A király is énekelt

Sokakat meglepett, hogy a „színészkir­ály” Latinovits Zoltán is vállalt operettsze­repet, az 1971-es tévés Csárdáskir­álynőben. Utolsó alakítása pedig A kutya, akit Bozzi úrnak hívtakban volt.

 ??  ?? Óriás
Latinovits Zoltán az 1971-es Csárdáskir­álynőben
Királynő Honthy Hanna életében legendává vált, ő az operett
igazi királynője
Ikon
Világhír Lehár Ferenc a New York-i Broadwayt is meghódítot­ta
Népszerű
Fedák Sárinak is köszönhető, hogy a magyar közönség megszerett­e a zenés műfajt, megbabonáz­ta a közönséget
Óriás Latinovits Zoltán az 1971-es Csárdáskir­álynőben Királynő Honthy Hanna életében legendává vált, ő az operett igazi királynője Ikon Világhír Lehár Ferenc a New York-i Broadwayt is meghódítot­ta Népszerű Fedák Sárinak is köszönhető, hogy a magyar közönség megszerett­e a zenés műfajt, megbabonáz­ta a közönséget
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary