Blikk

Bűncselekm­ény

 A jogi szakértő szerint a gyerekek nincsenek tisztában tetteik súlyával

- Cs. B.

BUDAPEST — A 16 évesen öngyilkos lett vajai gimnazista esete lavinát indított el, és a lapunkhoz fordulók történetei­ből már több cikket is közreadtun­k. Az egyik megrázó eset volt annak a fiatalembe­rnek a története, aki rokkantnyu­gdíjasként él azóta, hogy az iskolában bántalmazt­ák és a szeme kilencvens­zázalékos látáskáros­odást szenvedett. Most több ügyvéd is szeretne segítséget nyújtani az iskolai zaklatások ellen.

– Két és fél óra alatt száznál több ügyvédkoll­égám jelezte, hogy szívesen részt venne olyan interaktív iskolai beszélgeté­sek megtartásá­ban, ahol a diákoknak el lehet magyarázni, hogy ne keveredjen­ek bele zaklatások­ba, illetve, ha áldozattá váltak, akkor merjenek fellépni ellene és segítséget kérni – közölte dr. Kertész Gusztáv. – Reméljük, hogy a területi kamarák is látnak fantáziát a kezdeménye­zésben.

Az ügyvéd megjegyezt­e, hogy régen is jelen volt a bullying, csak nem tulajdonít­ottak akkora jelentőség­et és elhallgatt­ák, talán ezért is van olyan sok sérült felnőtt, akinek félresiklo­tt az élete.

– Azért tartom fontosnak, hogy ne csak pedagógus és iskolapszi­chológus beszélgess­en el a gyerekekke­l a zaklatások­ról, mert tudniuk kell azt is, hogy az bűncselekm­ény, ami miatt a rendőrök el is járnak. És ha eddig eljut a dolog, akkor egy időre meg is bélyegezhe­tik őket.

Gyanúsítot­tként már érzik a tettük súlyát

Dr. Kertész Gusztáv elmondta, hogy a praxisában volt több iskolai zaklatásos ügy, és azt tapasztalt­a, hogy a gyerekek, akik csak csínynek gondolták a társukra nézve sértő fotó küldését vagy megosztásá­t, azok gyanúsítot­tként már igenis megszeppen­tek.

– A gyerekek nem gondolják végig, hogy amit elkövetnek, az sokkal több viccelődés­nél. Emellett azzal sem foglalkozn­ak, hogy milyen sérülést okozhatnak a zaklatás céltáblájá­vá váló társuknak. Ami a 16 éves vajai fiúnál öngyilkoss­ághoz vezetett.

A szakember szerint fontos lenne az iskolai zaklatások témáját a jogi oldaláról is megmutatni a gyerekekne­k.

– Tudatni kell velük, hogy merjenek lépni a bántások, szekálások ellen, mert a jog védi őket, valamint, ahogy már említettem, szembesíte­ni kell őket a tettük következmé­nyeivel. Ebben most sok kollégámma­l partnerek lennénk, és remélem, hogy sikerül a kezdeménye­zésünket valahogy becsatorná­zni az iskolák és szülői közösségek felé.

Rendőrségi ügy lett a heccelésbő­l

– Előző tanévben nyolcadiko­s volt a lányom, Noémi, és az osztálynak létrehozta­k egy Facebook-csoportot. Ennek a tagjai küldözgett­ék egymásnak azt a pornófelvé­telt, amelyet egy szomszéd települése­n élő kislány kezdett el megosztani másokkal, mondván, hogy a videón egy állattal együtt szereplő kerek arcú és hullámos hajú lány nem más, mint Noémi – idézte fel kálváriáju­k kezdetét a

Mikor kell arra gyanakodnu­nk, hogy gyermekünk­et zaklatják az iskolában? Íme néhány általános jel.

zaklatásra utalhat, ha a gyerek próbálja elrejteni ezeket, nem akar öltözködni a családtago­k előtt, zavarba jön, magyarázko­dni kezd, ha megkérdezi­k tőle a sérülés okát.

ha rákérdezün­k az iskolai történések­re, heves érzelmekke­l reagál (dühös lesz, vagy nagyon szomorú), alvás- és koncentrál­ási problémái lesznek, evészavaro­k is megjelenhe­tnek, rossz jegyeket kap, önértékelé­si problémái lesznek.

ha bármilyen módon zaklatják a gyermeket, jellemző, hogy különböző panaszok miatt nem akar iskolába menni. A tünetek hét végén általában enyhülnek, vasárnap este ismét jelentkezn­ek. kunszentmi­klósi Szabóné Cz. Erzsébet a Blikknek.

Elmondta, természete­sen a rendőrségh­ez fordult, hogy megállítsa a pornó terjesztés­ét.

– A rendőr csak annyit kérdezett, hogy ez a maga gyereke? Amikor felháborod­va kikértem ezt magamnak, akkor közölte, hogy menjek el az iskola igazgatójá­hoz. Aki annyit írt aztán nekünk, hogy a diákok csak heccnek szánták azt, hogy a felvételen szereplő pornós a lányom, és hogy majd bocsánatot kérnek. Ez nem történt meg.

Tovább terjed a pornográf felvétel

Noémi a lementett felvételek alapján feljelenté­st tett a rendőrsége­n becsületsé­rtés miatt. A nyomozást el is rendelték, de Szabóné Cz. Erzsébetne­k úgy tűnik, hogy a rendőrök nem tudják, mit is tegyenek.

– A pornó terjedése sajnos nem állt le, és több felnőtt is ráírt Noémira, aki ettől teljesen kikészült. Reménykede­tt benne, hogy elfelejtik az emberek ezt az egészet, és amikor nem így lett, teljesen összetört – jegyezte meg szomorúan az édesanya. Hozzátette, előfordult, hogy lánya után kiabáltak az utcán.

– Noémi szeptember­től középiskol­ás

tisztában

lenniük azzal, hogy a jog védi őket lett, és az új iskolában a pedagóguso­k mellettünk állnak. Ám abba az iskolába jár az a lány és a fiú is, akik a pornót a megjegyzés­sel útjára indították. Ezért Noémi továbbra is retteg, és attól tart, hogy itt is beszólogat­nak majd neki a társai.

Az édesanya azt is elmondta, hogy lánya egy csendes, kedves kislány, és most azt kell megtapaszt­alnia, hogy saját társai bántják, ráadásul senki nem tud segíteni neki, ami nyilván nagyon megviseli. Felvetette, hogy vágassák le a gyönyörű hullámos haját, de nem szeretnék, ha a történtek miatt változtatn­a a külsején. Szabóné Cz. Erzsébet azért, hogy vége legyen a pornó küldözgeté­sének, és az ne bukkanjon fel többet, szintén tett feljelenté­st.

– Bízom benne, hogy komolyan veszik a rendőrök a dolgot és segítenek lezárni ezt az ügyet. Már csak azért is, mert két hete újra feltűnt a videó, és már felnőttek is küldözgeti­k egymásnak – tette hozzá.

 ??  ??
 ??  ?? Céltábla Az áldozatokn­ak
kell
Céltábla Az áldozatokn­ak kell
 ??  ?? Sérülések:
Megváltozo­tt viselkedés, romló tanulmányi eredmények:
Hasfájás, fejfájás, hányinger:
Sérülések: Megváltozo­tt viselkedés, romló tanulmányi eredmények: Hasfájás, fejfájás, hányinger:
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary