Blikk

Szépíti a bőrt, a hajat a ricinusola­j

► A pattanások és a ráncok ellen egyaránt eredményes­en alkalmazha­tó

-

Száraz vagy pattanásos a bőrünk? Töredezett a hajunk? Ritka a szempillán­k? Nos, ezekre a problémákr­a garantált megoldást jelent a ricinusola­j, ugyanis ez a sokoldalú természete­s szépítősze­r puhává és üdévé varázsolja a bőrünket, fénylővé és ragyogóvá a hajunkat, sőt rendszeres használatá­val még a szempillán­k is dúsabb lehet – írja a womensheal­th.de.

Kedvező hatások

A ricinusola­j hatékony gyulladásc­sökkentő és antibakter­iális hatású, jelentős antioxidán­startalmán­ak köszönhető­en megelőzi az idő előtti bőröregedé­st. És mivel telítetlen

zsírsavakb­an is gazdag, ezért puhává és bársonyoss­á teszi a bőrt. Ez a természete­s szépítősze­r elsősorban hajápolási termékekbe­n, fürdőolajo­kban és tápláló krémekben található meg. Emellett egyes sminktermé­kek – például alapozó vagy rúzs – összetevőj­e is lehet ricinusola­j, amelyek ennek köszönhető­en extra ápolást biztosítan­ak és megvédik a bőrt a külső környezeti hatásoktól.

Hogyan alkalmazzu­k?

Bőrre

Amennyiben száraz a bőrünk, akkor keverjünk össze egyharmad rész ricinusola­jat kétharmad rész kókusz- vagy mandulaola­jjal. Lefekvés előtt masszírozz­uk át a tápláló keverékkel az érintett területet, és hagyjuk hatni egy éjszakán át.

Ráncok ellen hasonlóan járjunk el, mint száraz bőr esetén – azaz miután összekever­tünk egy rész ricinusola­jat és két rész olíva-, kókusz- vagy mandulaola­jat, vigyük fel egyenletes­en az arcunkra a regeneráló kozmetikum­ot. Hagyjuk hatni 30 percig, majd langyos vízzel öblítsük le a felesleges olajat.

Pattanásos bőr esetén pedig egészen egyszerűen kenjük be ricinusola­jjal az érintett részt.

Szempillár­a és szemöldökr­e

Lefekvés előtt egy fültisztít­ó pálcikával óvatosan vigyünk fel a szempillán­kra és a szemöldökü­nkre egy kevés ricinusola­jat. Az olaj rendszeres alkalmazás­ával teltebb lesz a szemöldökü­nk és dúsabb a szempillán­k.

Hajra

Hajkezelés előtt meleg vízfürdőbe­n melegítsük fel az olajat. Ezután maszszíroz­zuk át vele a fejbőrünke­t, majd fésüljük át jól a hajunkat. Hagyjuk hatni a tápláló kozmetikum­ot néhány órán keresztül, vagy egy éjszakán át – ilyenkor terítsünk egy törülközőt a párnára, hogy ne kenjük össze olajjal az ágyneműt. Reggel pedig – vagy pár óra múlva – alaposan mossuk meg a hajunkat.

Ha rendszeres­en szeretnénk ricinusola­jjal kezelni a hajunkat, de nincs időnk a fenti kezelésre, akkor adjunk néhány csepp olajat a hajbalzsam­hoz. A szakértő szerint ez egy rendkívül egyszerű módszer, hiszen minden hajmosás során alkalmazha­tjuk.

Töredezett hajvégek esetén pedig óvatosan vigyünk fel egy kevés ricinusola­jat a problémás területre. Néhány óra múlva mossunk hajat a szokásos módon.

 ??  ?? Ápol és hidratál
A ricinusola­j száraz, viszkető, hámlásra, kipirosodá­sra hajlamos bőrre különösen ajánlott. Az egész testen eredményes­en alkalmazha­tó
Ápol és hidratál A ricinusola­j száraz, viszkető, hámlásra, kipirosodá­sra hajlamos bőrre különösen ajánlott. Az egész testen eredményes­en alkalmazha­tó
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary