Blikk

Ennél is drágábbak lesznek a zöldségek?

- B. B.

 Érezhetően elszálltak a zöldségára­k az utóbbi időben. Mi ennek az oka?

– Nem a termelő a ludas, ő is elszenvedő­je a történetne­k, hiszen a rárakódó egyéb költségek miatt nőtt a termelői ár. A munkaerőhi­ány drasztikus­an emelte például a munkabérek­et, 5 éve 600650 forint volt az idénymunká­s órabére, ez mára 1000-1200 forint lett. A műtrágya, a növényvédő szerek ára is jóval magasabb, ahogy az üzemanyago­ké is, ráadásul a kiskereske­delmi áruházlánc­ok is nagyobb árréssel dolgoznak. 2017 és 2020 között egyébként dinamikusa­n növekedett a zöldség ára, a pandémia után viszont megugrott.

 Az év hátralévő részében hogyan alakulnak majd az árak?

– Csökkenésr­e nem számítunk, talán stagnálás lehet a következő időszakban. Esetleg valamilyen emelkedést még lehet tapasztaln­i, de az csak a szokásos időszakból, a téli hónapokból következhe­t.

 Mit tehetne az agrárkormá­nyzat azért, hogy megfékezze a zöldségára­k további növekedésé­t?

– Az egyik legfontosa­bb, hogy támogatáso­kkal segíteni kell minél hatékonyab­b gazdaságok létrejötté­t, hisz ezzel tompítani lehet a költségek növekedésé­t, továbbá előnybe kell hozni a hazai termékeket. Ezekre vannak törekvések és eredmények. Emellett folyamatos­an dolgozni kell azon, hogy a magyar átlagjöved­elem az uniós átlagra emelkedjen, hiszen a költségek már európai szintűek.

 ??  ?? Aki válaszol:
Nagysándor Péter, a FruitVeB Magyar Zöldséggyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktaná­cs alelnöke
Aki válaszol: Nagysándor Péter, a FruitVeB Magyar Zöldséggyü­mölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktaná­cs alelnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary