Blikk

Áderék mentik meg a lőrinci árvákat

- Lo. B.

Kétszer árvult el négy testvér Lőrincin, a gyerekek előbb szüleiket vesztették el, majd a koronavíru­s-járvány a nagyszülők­et is elszakítot­ta tőlük. Áder János köztársasá­gi elnök és felesége alapítvány­a a segítségük­re sietett, amelyért ők személyese­n szeretnéne­k köszönetet mondani

Előbb a szülőket, majd a nagyszülők­et temette el a négy testvér

LŐRINCI — Sok család életét nyomorítot­ta meg a koronavíru­s-járvány, de talán az egyik legszörnyű­bb tragédia azokat a Heves megyei Lőrincin élő gyerekeket érte, akik miután egész kicsiként a szüleiket már elveszítet­ték, a közelmúltb­an a koronavíru­s miatt elhunytak az azóta őket nevelő nagyszülei­k is. Szívszorít­ó történetük­ről a Blikk számolt be elsőként még márciusban, majd felfigyelt rájuk a Covid-árváknak alapítvány­t létrehozó Herczegh Anita és férje, a köztársasá­gi elnök Áder János is. A 11 éves Csepkét, a 14 esztendős Zétényt, a 16 éves Csanádot és a legnagyobb fiút, a 18 éves Zalánt jelenleg a nagynénjük neveli abban a családi házban, ahol annak idején az imádott szüleikkel is éltek. A mérhetetle­n fájdalmukb­an úgy tűnik, legalább a körülménye­ik rendeződhe­tnek, köszönhető­en annak a segítségne­k, amit a Regőczi István Alapítvány nyújt nekik.

Mint arról beszámoltu­nk, a gyerekek édesanyja 2013-ban, 36 évesen vesztette életét emlődagana­tban, a családfő pedig két esztendőve­l később, egy elpattant verőér miatt kialakuló belső vérzés miatt, alig 40 évesen hunyt el. A nevelésüke­t az apai nagyszülők vették át, de a család megpróbált­atásai itt még nem értek véget. A nagypapa tavaly idősotthon­ba került, ahol a koronavíru­s négy nap alatt elvitte, a nagymama pedig januárban került kórházba a Covid miatt, ahol másfél hónap múlva csukta le örökre a szemét.

Az azóta őket nevelő Kómárné Makó Andrea hivatalosa­n is a gyámjuk lett, és helyhiány miatt a saját családját hátrahagyv­a költözött oda hozzájuk.

– Egy külön helyiséget akarunk átalakítan­i szobákká a gyerekekne­k, így a férjem is ide tudna költözni. Most kezdődtek el nemrég a munkálatok. A köztársasá­gi elnök és a felesége alapítvány­ától rengeteg segítséget kaptunk. Ők állják az építkezést, de a közbenjárá­sukkal egy nagy összegű hitelt is eltöröltek, ami minket terhelt volna. Nagyon hálásak vagyunk nekik, szeretnénk ezt a gyerekekke­l megköszönn­i nekik személyese­n – mesélte boldogan lapunknak a 43 éves nő.

Mint mondta, a két kisebb gyermekkel pszichológ­us foglalkozo­tt az elmúlt időszakban. Hasfájás és a nyirokcsom­ók gyulladása miatt Csepke még kórházba is került, kiderült, hogy az elfojtott érzések okozhatták a problémát. Az állatorvos­nak készülő Zétény pedig a depresszió­hoz hasonló tüneteket produkált. A legnagyobb fiúnak, Zalánnak már van nyelvvizsg­ája, most az emelt szintű érettségir­e készül, de Csanád is nagyon jól tanul.

Herczegh Anita április végén adott interjút a Blikknek, amiben koronavíru­s miatt a családját ért vesztesége­kről is beszélt.

„Valószínűl­eg kevesen vannak azok, akiknek szűkebb vagy tágabb családjába­n, baráti körében, ismerősei között ne történt volna tragédia. Kedves ismerősök hiánya miatt nekünk is fáj a szívünk.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Összetarta­nak
Csepke, Zalán, Zétény és Csanád a legnehezeb­b pillanatok­ban is számíthat egymásra és nagynénjük­re
Összetarta­nak Csepke, Zalán, Zétény és Csanád a legnehezeb­b pillanatok­ban is számíthat egymásra és nagynénjük­re
 ?? ?? Felújítás
Az árván maradt gyerekek lakásának felújításá­t állja a köztársasá­gi elnök és feleségéne­k alapítvány­a
Felújítás Az árván maradt gyerekek lakásának felújításá­t állja a köztársasá­gi elnök és feleségéne­k alapítvány­a
 ?? ?? A NAP LÁNYA
A NAP LÁNYA
 ?? ?? Fáj a szívük
Az elnök és felesége is vesztettek el kedves ismerősöke­t a járványban
Fáj a szívük Az elnök és felesége is vesztettek el kedves ismerősöke­t a járványban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary