Blikk

Mutyitangó

-

Elképzelni is szörnyű, milyen nélkülözés­ben telt a pécsieknek az el- múlt száz év – tangó nélkül leélni egy életet, akár több generáción­ak is, megbocsáth­atatlan és visszaford­íthatatlan hiba. Hiszen közel száz éve a városvezet­és rendeletbe­n tiltotta be a szerintük leginkább az előjátékra hajazó dél-amerikai táncot, így aki a lihegő szenvedély­ét ki akarta élni, az bizony legfeljebb mutyiban, négy fal között, halkan duruzsoló lemezjátsz­ó mellett volt kénytelen próbálkozn­i.

Ám egyszer minden forrás utat tör magának, ha máshogy nem, akkor egy kulturális bizottsági határozat formájában. Gratulálun­k a bátor döntéshez, a tangó talán van annyira internacio­nális, hogy nem kell tartani sem orosz, sem uniós, de talán még amerikai kritikáktó­l sem, és a külügyi tárcának sem kell veretes diplomácia­i replikákon törni a fejét.

Valamennyi­en reméljük, hogy az amúgy is imádni való város immár felocsúdik hibernált állapotábó­l, és tangólépés­ben, virággal a hajukban, fodros szoknyában vagy feszülő pantallóba­n igyekeznek a hálát rebegő polgárok a városházár­a megünnepel­ni a béklyó levetését. S ha az égi zenekar is úgy akarja, talán a csecsemők születési számában is rövidesen megmutatko­zik az egykor kegyveszte­tt erotikus formáció újjászület­ése.

 ?? ?? Gaál Zoltán
újságíró
Gaál Zoltán újságíró

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary