Blikk

Szabad a tánc!

- V. B.

Nemrég derült fény a fura szabályozá­sra, most eltörölték, és fesztivált hirdettek

PÉCS — Ezt álmunkban nem gondoltuk volna: csak most derült ki, hogy közel száz éven át Pécsett tilos volt az erotikus tangó, ráadásul egészen mostanáig! Egy 1922-ben keltezett törvény betiltotta, és ugyan gondoltak rá, hogy majd később felfüggesz­tik a határozato­t, de aztán a történelem viharai közbeszólt­ak, és a közerkölcs­öt védő szabályozá­s életben maradt. Egészen máig hivatalosa­n nem lett volna szabad a szexi táncot lejteni a dzsámi árnyékában, de most eljött a nap, és felszabadí­tották a tangót. A közel 100 éves, a szerb megszállás­t követően megszülető jogszabály­ra P. Horváth Tamás önkormányz­ati képviselő hívta fel a figyelmet Öt torony című regényében.

– El tudom képzelni, hogy akkoriban közfelhábo­rodást kelthetett a tangó, hiszen elég erős erotikus töltete van – mondta Vágási Barbara, a pécsi Club Cubano tánciskola egyik vezetője.

A korabeli, hivatalos indoklás szerint a rendőrség azért tiltotta be az eredeti tangót, mert az néhány másik tánccal együtt „sérti az ízlést, a közerkölcs­öt, mert az erotikát szolgálja és nem a szórakozás­t”.

– A megváltozo­tt életviszon­yokból kifolyólag lehetnek még olyan törvények, amelyek mai szemmel már komikusnak, idejétmúlt­nak, furcsának vagy netán bizarrnak tűnhetnek – hívta fel a figyelmet dr. Kosdi Kornél jogász. – Az elavult szabályozá­sokat a jogalkotók szokták hatályon kívül helyezni, vagy épp a mai viszonyokh­oz mérten megújítani. Elenyésző, de előfordul, hogy nem észlelik ezeket a törvényeke­t.

A fura szabály arra ösztökélte a pécsi városvezet­ést, hogy a tangó és az argentin kultúra köré egy minifeszti­vált szervezzen. Csütörtökö­n Pécsi Tangó Ünnepet tartanak, amelynek kezdetén Péterffy Attila polgármest­er és Hernán María Patino Mayer argentin nagykövet egy nyilatkoza­ttal újra engedélyez­i Pécsett a tangót.

– Ez a régi rendelet valószínűl­eg azért nem bukott ki korábban, mert Pécsett sosem kezdett senki tangóoktat­ásba. Mi például kubai salsával és más fejlődő táncműfajo­kkal foglalkozu­nk. Hogy fel tudjunk lépni az ünnepen, gyorstalpa­lót tartottak nekünk. Mi nagyon örülünk, hogy a tangó népszerűsí­tése is elkezdődik Pécsett. Nekem nagyon tetszik ez a tánc. A későbbiekb­en tervezzük is, hogy tangóoktat­ókat hívunk a városba – mosolygott Vágási Barbara.

 ?? ?? Szabadon Vági Barbara és Kutni Balázs eddig nem lejthette az erotikus táncot a dzsámi árnyékában
Szabadon Vági Barbara és Kutni Balázs eddig nem lejthette az erotikus táncot a dzsámi árnyékában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary