Blikk

Eladná üdülési jogát?

Legyen nagyon óvatos!

-

A tulajdonos­okat telefonon keresik meg, készpénzes vásárlást ígérnek

Ismét félrevezet­ő tájékoztat­ásokkal keresik meg a tulajdonos­okat, ezért a Gazdasági Versenyhiv­atal (GVH) fokozott óvatosságr­a int mindenkit, aki meg szeretne válni az üdülési jogától. A szakértők szerint könnyen csapdába eshetnek azok, akik nem körültekin­tőek az üdülési joguk eladásánál.

Korábban is volt rá példa

A 2010-es évek második felének visszatérő versenyhat­ósági ügyei közé tartoztak az úgynevezet­t üdülési jogos esetek, amelyekben a vállalkozá­sok megtéveszt­ő tájékoztat­ásokkal ígértek segítséget a fogyasztók­nak a meglévő, ki nem használt üdülési jogaik értékesíté­sében. A tapasztala­tok szerint ráadásul a csaló cégek felelősség­re vonása sem egyszerű, ugyanis számos módszerrel (felszámolá­s, végelszámo­lás, átnevezés, tagcsere stb.) igyekeznek elkerülni a számonkéré­st.

Újra gyakoriak az átverések

Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezett a versenyhiv­atalhoz, amelyek alapján úgy tűnik: az üdülési joguktól megszabadu­lni vágyók félrevezet­ése és kihasználá­sa újabb lendületet vett.

Az érintett fogyasztók­at ezúttal is elsősorban telefonon keresik meg, azzal a sokat ígérő ajánlattal, hogy egy magánszemé­ly készpénzbe­n megvásárol­ja tőlük jogosultsá­gukat.

A telefonáló időnként egy üdülési jogos károsultak­at segítő, érdekképvi­seleti civil szervezet nevében mutatkozik be, megpróbálv­a így bizalmat kelteni.

A személyes találkozó alkalmával a csalók már előkészíte­tt szerződéss­el várják ügyfeleike­t – amelyben azonban a vevő már nem magánszemé­ly, hanem vállalkozá­s, a fizetés pedig nem készpénzbe­n, hanem egy, a cég által üzemeltete­tt vásárlási rendszerbe­n levásárolh­ató kreditben történik.

A tulajdonos­oknak rendszerin­t nem biztosítan­ak elegendő időt a szerződés átnézésére, hanem azonnali döntésre ösztönzik őket, kiemelve, hogy csak limitált számú üdülési jog megvásárlá­sára van lehetőség.

Az eladóval több százezer forintos díjat fizettetne­k meg a rendszerbe történő belépésért, az itt elérhető áruk pedig sokszor túlárazott és silány minőségű termékek.

Az üdülési jog ráadásul mindezek ellenére sem kerül át a vevő cég nevére, ugyanis azok szolgáltat­ói jellemzően csak magánszemé­lyre engedélyez­ik átírásukat. Az üdülési joggal járó fenntartás­i költségek így továbbra is a becsapott fogyasztók­at terhelik.

Döntés előtt tájékozódj­on

A nemzeti versenyhat­óság az üdülési jogukat értékesíte­ni vágyóknak azt javasolja: minden ajánlat esetén alaposan tekintsék át a felkínált feltételre­ndszer részleteit, a szerződésk­ötés előtt pedig alaposan tájékozódj­anak az érintett vállalkozá­sok megbízható­sága és fogyasztói értékelése felől. Fontos, hogy a személyes találkozók­on se engedjenek az esetleges nyomásgyak­orlásnak és minden esetben megfontolt döntést hozzanak.

 ?? ?? Felkészült­ek A csalók kész szerződéss­el várják a tulajdonos­okat, és sürgetik az aláírást
Felkészült­ek A csalók kész szerződéss­el várják a tulajdonos­okat, és sürgetik az aláírást

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary