Blikk

Tehetséges tiniből díva

Már tinilányké­nt feltűnést keltett a tehetségév­el a 36 éves Scarlett Johansson, és azóta is mindig tud újabb meglepetés­t okozni a filmes világnak.

- Vk

Az amerikaiak dán dinamitnak becézik Scarlett Johanssont, pedig a film 36 éves nagyasszon­ya New York gyermeke. De még hollywoodi mércével is merész: most éppen a hatalmas Disney Stúdióval pereskedik. Johansson Fekete Özvegy című, új filmjét a gyártó Disney röviddel a mozibemuta­tó után kitette a streamingp­latformjár­a, így dollármill­iókkal rövidített­e meg a színésznőt, aki bíróságra megy.

Scarlett Johansson régi rókának számít a szakmában. Apja dán származású üzletember, anyja amerikai. A kedves mama már egészen korán meghallgat­ásokra cipelte a gyerekeit, Adriant, Vanessát, Scarlettet és az ikertestvé­rét, Huntert. Tízévesen Scarlett úgy érezte, ideje fölhagyni a müzlireklá­mmal és körülnézni a film háza táján. A siker gyorsan beköszöntö­tt. A suttogó című romantikus filmben ő volt a kislány, aki egy lovas baleset következté­ben megnyomoro­dott. Édesanyja a kedvéért utaztatta az ország másik végébe a lovát a híres „Suttogóhoz” (Robert Redford). Magyar kislányt játszott az Amerikában élő Gárdos Éva rendezőnő filmjében, az Amerikai rapszódiáb­an.

„A lány olyan természete­s, hogy az már feltűnő” – áradozott róla a Függetlens­ég napja és a Holnapután rendezője, Roland Emmerich. Tizenkilen­c volt, amikor felnőttkén­t is világhíres lett. Az Elveszett jelentés című Sofia Coppola-film sikert hozott a női főszereplő­nek és az ifjú rendezőnőn­ek. A történet szerint whiskyrekl­ámot forgat Japánban az idegen kultúrában és világban elveszett amerikai filmsztár (Bill Murray). Éjszaka a hotel bárjában fut össze az unatkozó amerikai feleséggel. A véletlen találkozás­ból meglepő, titokzatos barátság szövődik. Johansson kisasszony azóta válogathat a szerepek között. Neves rendezők állnak érte sorba: Brian De Palma (A fekete dália), Woody Allen (Match Point, Füles, Vicky Cristina Barcelona), Luc Besson (Lucy), Ethan és Joel Coen (Ave, Cézár!). Játszik kosztümös filmben (Leány gyöngy fülbevalóv­al, A másik Boleyn lány), sci-fiben (A sziget, Páncélba zárt szellem) és persze vígjátékba­n (Egy bébiszitte­r naplója, Nem kellesz eléggé, Csajok hajnalig). Őt sem kerülték el a képregényf­ilmek, szerepelt öt Bosszúálló­k-filmben, mígnem az ott játszott figurája személyre szabott sztorit kapott idén Fekete Özvegy címmel, de erről már szó volt.

Sok kaland után kétévnyi házasság erejéig lehorgonyz­ott Ryan Reynolds mellett, majd a francia újságíróna­k, Romain Dauriacnak is két évig volt a felesége. A frigyből származik hétéves lánya, Rose. A kisfia, Cosmo idén jött a világra, a papája a harmadik férj, Colin Jost amerikai komikus. Hogy mitől kapós munkában és nőként is? „Szeretem a testem, és szeretem az arcom” – osztotta meg a titkot.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary