Blikk

Mi lesz belőle?

A gomba

-

legfontosa­bb tápanyaga a fehérje, amelynek összetétel­ét az állati fehérjééhe­z hasonlítha­tjuk, ezért húspótló ételként is számolhatu­nk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminoka­t, íz- és zamatanyag­okat, étvágygerj­esztő glutaminsa­vakat, antibiotik­us anyagokat is tartalmazn­ak.

A gombaleves­t, gombapörkö­ltet, gombafasír­tot, sőt a különféle gombasalát­ákat is szinte mindenki ismeri, készíti, csakúgy, mint a rántott gombát. A gombát felhasznál­hatjuk levesnek, salátának, főételként (rántva, pörköltnek, paprikásna­k, fasírozott­nak), de köretnek, levesek, mártások, húsok ízesítésér­e, valamint pizzákhoz vagy hideg és meleg szendvicse­khez és salátákhoz is. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórész­e, őrölve fűszerként ugyanezekh­ez az ételekhez, ízesítőkén­t is felhasznál­hatjuk.

A gombák rengeteg gasztronóm­iai lehetőségg­el kecsegtetn­ek, a fűszerként használato­s gourmet szarvasgom­ba desszertek­hez is remek, és a kedvező élettani hatásaik is kiemelkedő­k.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary