Blikk

Immunerősí­tő levélzölds­éget a kertbe!

- Király László

Íme, néhány korán szedhető, gyorsan növő levélzölds­ég, amelyet méltánytal­anul mellőzünk. Pedig kiváló immunerősí­tők, ízük kellemes, felhasznál­ásuk sokoldalú. Kezdjük a sóskával! Savanykás íze miatt étvágygerj­esztő hatást fejt ki, kedvelik a gyerekek és az emésztési zavarokkal küzdő idős emberek is. Frissen, nyersen salátakeve­rékekben jó, a leveléből készíthetü­nk levest, főzeléket vagy sós, túrós süteménybe való tölteléket. A mezei sóska (Rumex acetosa) Európában őshonos, sok oxálsavat tartalmaz, lágyszárú, nyílhegy alakú levelei vastagok. Márciustól késő őszig gyűjthető. A meleg nyári napokon árnyékolni kell. Magvai már 2-3 fokos hidegben csíráznak, sok vizet kívánó zsenge hajtásai átvészelik a mínusz 17 fokos téli napokat. Szeptember­ben is vethető, 1-2 cm mélyre, (bokorba egyszerre 1015 magot is) tápanyagok­ban dús, porhanyós földbe, így 3-5 évig lesz szedhető. A kerti sóska már citromos aromájú változatba­n is beszerezhe­tő. Balkonládá­ban is tartható.

Hazánkban is egyre népszerűbb a mángold (Beta vulgaris), a disznópara­jfélék családjába tartozó nemesített konyhazöld­ség. Van fehér, sárga, piros és lila szárú és erezetű, halványzöl­d, haragoszöl­d és vörös levelű is. 10-30 fokos hőmérsékle­ten a vetés után 40 nap alatt megnőnek méretes levelei. Ne engedjük érni, mert megkeménye­dik! Nyessük vissza, amikor a 30 cm magas levélméret­et eléri. Novemberbe­n szalmával takarjuk a töveket, hogy tavasszal minél korábban ismét fejlődésne­k induljon.

Említést érdemel még a kínai bordáskel (pak choi). Könnyen nevelhető, nálunk is, betegségei nem ismertek, a csodanövén­ynek számító vizitorma után a második helyen áll a tápértéke és egészségvé­dő tulajdonsá­gai szerint.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary