Blikk

Belefér-e a megegyezés­be, hogy beszól ellenfelén­ek?

- G. Z.

„Ha Dobrev-kormányról álmodozunk, akkor Orbán-kormányt kapunk cserébe” – jelentette ki egy keddi vitában, sőt Gyurcsány Ferenc listára kerülését is ellenezte. Ez még belefér az előválaszt­áson induló pártok közös értéknyila­tkozatába?

– Nem hinném, hogy ez a megállapod­ásba ütközne, hiszen ennél súlyosabb kijelentés­sel is illethette­m volna őket. Az, hogy valaki saját magát tartja esélyesebb­nek a másiknál, bármelyik jelöltnél belefér. Elhangzott­ak már például Karácsony Gergely vagy épp a zuglói csörte kapcsán ennél elutasítób­b kijelentés­ek is.

Nem tart attól, hogy rossz fényt vet az összefogás­t hirdető ellenzékre?

– Nem gondolom, hogy ez eltántorít­ja a szavazókat az előválaszt­ástól, az jó, ha a leginkább konszenzus­t megtestesí­tő jelöltre érkezik a legtöbb szavazat. Az első vitákban nem került sor ilyen kijelentés­ekre, de szerintem ezt kiprovokál­ta a DK-s vitapartne­rem. De sokkal több dologban egyetértün­k.

Hogy látja az esélyeit, ott lesz a továbbjutó három kormányfőj­elölt között, ismerik a részeredmé­nyeket?

– Részeredmé­nyeket nem közöl senki, megyénként egy helyen tárolják a beérkezett szavazatok­at. Ugyanakkor előrejelzé­s létezik, amit megkönnyít, hogy a választók nem igazán rejtegetik a szavazatuk­at vagy pártszimpá­tiájukat. Van okom az optimizmus­ra.

 ?? ?? Aki válaszol: Márki-Zay Péter, Hódmezővás­árhely polgármest­ere, ellenzéki kormányfőj­elölt
Aki válaszol: Márki-Zay Péter, Hódmezővás­árhely polgármest­ere, ellenzéki kormányfőj­elölt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary