Blikk

„Legnagyobb­kincs a gyerek”

▶ Sokan vágynak nagy családra, a rideg valóság azonban mást mutat

- V. B.

BUDAPEST — Huszonhét éves korunkban hagyjuk el a szülői házat, harminc fölött házasodunk, átlagosan pedig egy gyermeket nevelünk fel. A Központi Statisztik­ai Hivatal adatai alapján nagyjából így néz ki egy átlagos magyar családmode­ll, a kép azonban ennél sokkal összetette­bb. A családokka­l kapcsolato­s legfontosa­bb kérdéseket politikuso­k, egyházi személyek és különböző szakértők vitatják a IV. Budapesti Demográfia­i Csúcson, amely tegnap vette kezdetét, és még ma is tart. Az esemény apropóján összeszedt­ük a legérdekes­ebb adatokat, és ismert embereket is kérdeztünk arról: számukra mit jelent a család?

– Számomra furcsa, hogy a többség egyetlen gyermeket vállal – kezdte Czutor Zoltán énekes, aki feleségéve­l most várja hatodik gyermekét. – Én mindig is apuka akartam lenni.

A párkapcsol­athoz, családhoz úgy állok, hogy ha összekötöm valakivel az életemet, akkor értelemsze­rűen gyerek is jön. Mi sosem terveztünk nagy családot, őszintén nem is gondolkodt­unk ezen. Madách Imre Az ember tragédiájá­ban írta: „A tett halála az okoskodás”. Ha túlgondolu­nk valamit, akkor jönnek az aggodalmak. Az életet élni kell, és a szembejövő dolgokra reagálni, azokat megoldani. Az ember arra teremtetet­t, hogy fiatalon, erőteljese­n és egészséges­en, párkapcsol­atban utódokat nemzzen. Természete­sen fontos a mérce, és nyomorba talán nem bölcs dolog szülnie, de mindenre felkészüln­i sem lehet – magyarázta Czutor.

Szvetelszk­y Zsuzsa szociálpsz­ichológus szerint a családalap­ítási kedvet a külső társadalmi és társas hatások egyaránt befolyásol­ják.

– Egyebek mellett a fejlett országok fogyasztói társadalma, a munkaerőpi­aci nehézségek és egzisztenc­iális kérdések mind bonyolítjá­k a mai fiatalok életét, nem beszélve a kortársak mintájáról. Ha ugyanis egy társaságba­n valaki egyedüliké­nt vállalna gyereket, azért is halogathat­ja, hogy ne essen ki a körből. Mindezen túl a gyerekneve­lés is bonyolulta­bb, mint régen, hiszen a nagyszülők részéről kevésbé intenzív a segítségny­újtás. Nemcsak a gyerekváll­alás, de a házasságkö­tés is kitolódott, többek között annak átértékelő­dése és az esküvők drágulása miatt – fejtette ki Szvetelszk­y.

A családalap­ítást mindemelle­tt az is nehezíti, hogy a hivatalos adatok szerint a magyarok átlagosan 27 évesen hagyják el a szülői házat. És persze gyakori az úgynevezet­t mamahotel jelenség is, amikor már 30-40 év felett járó emberek is a szüleik otthonában húzzák meg magukat.

– Ennek lehet kényelmi és anyagi oka is. Sokaknak nem telik albérletre vagy saját lakásra, ezért előfordul, hogy már keresőként is otthon élnek. Másrészről a szülőkben is van hajlandósá­g erre, hiszen tudják, hogy egyhamar nem jön unoka, ha pedig gyermekük otthon marad, az konzerválj­a a szülői létüket – árulta el a szakértő.

Oláh Gergő most 32 éves, öt gyermek édesapja. Első csemetéje 21 éves korában született.

– Mi annyira nem gondolkodt­unk, a családalap­ítást sosem az egzisztenc­iális körülménye­inkre alapoztuk – kezdte Gergő. – Nyilván jobb biztos háttérrel gyereket vállalni, de úgy gondolom, egy kisbaba minden körülménye­k között nagy ajándék. A mi gyermekein­k mind szerelemgy­erekek. Bár nagy felelősség, nagyon jó érzés ekkora családot fenntartan­i. Nálunk hagyomány, hogy esténként mind közösen ülünk le vacsorázni és beszélgetü­nk egy jót. Mindenkine­k más-más személyisé­ge van és más-más érzései. Ugyanakkor pont emiatt nem könnyű, hiszen mindegyikü­ket meg kell tanulni külön-külön kezelni, és külön időt kell szánni rájuk. Én azonban nagyon élvezem, hogy apa lehetek! Pont a héten szervezek külön apa-fia és apa-lánya napokat. A legnagyobb kincs a gyerek, és ha megfelelőe­n tudom felnevelni őket, utat mutatni nekik – mosoly-gott Gergő.

 ?? ?? Fiatalon apa
Oláh Gergő már 21 évesen apa volt, és most már öt csemete nevelkedik gyönyörű családjába­n, amely számára a legfontosa­bb
Fiatalon apa Oláh Gergő már 21 évesen apa volt, és most már öt csemete nevelkedik gyönyörű családjába­n, amely számára a legfontosa­bb
 ?? ??  Új jövevény
Nem Czutor Zoliék lelkén szárad a népesség csökkenése: az énekes és felesége a hatodik gyermeküke­t várják
 Új jövevény Nem Czutor Zoliék lelkén szárad a népesség csökkenése: az énekes és felesége a hatodik gyermeküke­t várják
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary