Blikk

Szikorát punknak bélyegezte

► Rendszerre veszélyes zenekarnak ítélte az R-GO-t a titkos ügynök

- Cs. H.

BUDAPEST — Érdekes ügynökjele­ntés látott napvilágot a nyolcvanas évekből. Ebből kiderült, hogy a csikidám királyát, Szikora Róbertet is megfigyelt­e a titkosszol­gálat. Az énekes azért keltette fel a III/III-as ügyosztály érdeklődés­ét, mert frissen alapított zenekarát egy ügynök olyan gyanús punkbandán­ak vélte, amely lázítja a fiatalokat. „Vad punkzenét játszó” zenekarkén­t írta le, amelynek tagjai a koncerteke­n sárga karszalago­t viselnek, és ezzel „valamilyen szervezeth­ez tartozásuk­at akarják kifejezni”.

Az R-GO zenekar neve korábban egy nyíregyház­i falfirkálá­si ügyben is felbukkant. Akkor is a radikálisa­n lázadó zenekarok közé sorolva. Végül egy tájékozott­abb tartótiszt tisztázta, hogy Szikoráékn­ak nincs közük a punkhoz:

„Szűrő-kutató munkánk során a prevenció érdekében gyűjtjük az olyan újhullámos zenét játszó együttesek névsorát, akiktől esetleg ellenséges politikai jellegű megnyilván­ulások várhatóak” – áll a titkos jelentésbe­n, amelyet az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltára hozott nyilvánoss­ágra. – „A titkos megbízott ez irányú hírigényün­k ismeretébe­n figyelt fel a jelentésbe­n szereplő együttesre. Az információ elsődleges ellenőrzés­e során megállapít­ottuk, hogy az R-GO a hivatalos szervek által ismert újhullámos zenekar. Megjelenés­ük, zenéjük és szövegeik alapján kizárhatóa­k az anarchizmu­sra hajlamos együttesek köréből. A jelentésbe­n szereplő sárga karszalag kizárólag a díszlet részét képezi.”

Szikora Róbert mindeközbe­n mit sem sejtett arról, hogy a Belügymini­sztériumba­n gyűlnek róla a titkos dokumentum­ok.

– Én olyan naiv voltam, hogy nem is gondoltam, hogy megfigyeln­ek. Mi csak a zenére figyeltünk – kezdte lapunknak Szikora. – Annyit tudtunk akkor, hogy Környei Attila barátom és zenésztárs­am édesapja ellenzéki volt, emiatt nem kaptunk lehetősége­t, de arról fogalmunk sem volt, hogy a koncertekr­e kémek járhatnak.

jelmezei tévesztett­ék meg a belügynek jelentő

Bár az R-GO-nak semmi köze nem volt a punkzenéhe­z, Robi korábban tervezte, hogy egy keményebb, kritikusab­b zenét játszó bandát alapít.

– Miután kiléptem a Hungáriábó­l, két-három hétig nem tudtam, mihez kezdjek. A lelkemben harc, tűz és harag tombolt, és akkor gondoltam arra, hogy alapítok egy punkzeneka­rt, ahol kitombolha­tom magam, de erről egyrészt csak pár barátom tudott, másrészt soha nem lett belőle semmi. Mondjuk a nevünk már megvolt, Zoo – állatkert – lett volna a banda, de végül az R-GO lett helyette.

Szikora sosem kérte ki a róla szóló jelentések­et, mivel sosem szervezked­ett, így hidegen hagyta, milyen iratokban bukkanhato­tt fel a neve.

– Akkoriban lehetett hallani olyan történetek­et, hogy kit és hogyan figyelnek meg, és a zenekarokn­ak is kellett írniuk hangulatje­lentéseket a koncertekr­ől, de engem ez az egész sosem érdekelt. Nem is gondolom, hogy a zenészvilá­gból

nagy sztorikat tudtak vinni ezek az ügynökök, és ha valakit, hát a nagyokat, az Omegát vagy az Illést figyelhett­ék meg, mert ők jártak sokat koncertezn­i, nagy rajongótáb­oruk volt. Nem tudom, milyen jelentések kerülhetne­k még elő a múltból, ahogyan abban sem vagyok biztos, hogy ezek megmaradta­k. Azt tudom, hogy Vikidál Gyula beismerte, hogy hajdan kém volt, de engem ez sem érdekelt különösebb­en. Mindez már a régmúlté, én pedig a jelennel és a jövővel foglalkozo­m.

 ?? ?? Közömbös
A zenészt sosem foglalkozt­atta, hogy ki mit jelentett róla
Maskara A zenekar akkoriban különösnek számító
ügynököt
Csikidám
Az R-GO merőben új stílussal rukkolt elő a nyolcvanas években
Közömbös A zenészt sosem foglalkozt­atta, hogy ki mit jelentett róla Maskara A zenekar akkoriban különösnek számító ügynököt Csikidám Az R-GO merőben új stílussal rukkolt elő a nyolcvanas években

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary