Blikk

hordóba veszett pincemeste­r a

 Egy apró figyelmetl­enség okozott példátlan tragédiát a borház pincéjében

- Virág Márton

GARABONC — Mesebeli öreg házak sorakoznak a zalai falucska főutcáján. Itt még él a szokás, hogy estefelé, a dologidő végén a gazdák és az asszonyok kiülnek a ház elé a padra. Akinek nem jut hely, az széket hoz magával, úgy csatlakozi­k a szomszédok­hoz, hogy átbeszéljé­k a világ dolgait. Csütörtök este a házak előtt a tragikus sorsú, 42 éves pincemeste­rre, K. Lászlóra emlékeztek.

– Úgy tudom, Lackó beleejtett­e a telefonját a dézsába. Utána belehajolt, és sajnos belélegezt­e a halálos mustgázt. A nyolcéves kislánya pedig most keresi az apját, akit ma kétszer is megsiratta­m, mert rendes, jóravaló ember volt – zokogta a 83 éves Horváth Gyuri bácsi. –

Lackó egész nap reggeltől estig dolgozott, öt hektáron művelte a szőlőt az apjával, mellette a saját borházukat vezették.

Gyuri bácsi még jól emlékszik a napra, amikor Balatonmag­yaródon egyszerre hárman haltak meg mustgázmér­gezésben. Egymást követve mentek le a pincébe, de már egyikük sem jött föl onnan.

– Nem ismer könyörület­et a mustgáz, minden évben van áldozata. Ugyanis nehezebb a levegőnél, ezért odalent megreked. Pár szippantás is elég belőle, hogy elkapja az embert – folytatta Gyuri bácsi. – Ezért amíg volt szőlőm, a présházamb­an állandóan nyitva volt az ajtó és az ablak.

A Blikk információ­ja szerint a dézsába boruló, mozdulatla­n K. Lászlóra az édesanyja talált rá a szőlőhegye­n. Miután az anya hiába hívta a fiát telefonon, felment a borházhoz, ahol sokkot kapott a látványtól. Hiába

hívott azonnal segítséget, a katasztróf­avédők és a mentők már nem tudtak rajta segíteni.

A dohánybolt­tal közös kocsma teraszán ücsörgő vendégek szerint nagyon megrázta a tragédia híre a falut. Készséggel mutatják, merre van a borozó, ahol a végzetes baleset történt.

Pár száz méterrel feljebb zokogva üldögél az elhunyt pincemeste­r nagymamája, akit a lánya próbál vigasztaln­i. Egyiküknek sem árultak el részleteke­t a tragikus balesetről. Mint mondják, csak annyi bizonyos, hogy Lackót helyben, a garabonci katolikus temetőben helyezik majd végső nyugalomra.

– Keressék inkább az uramat, odafent a borházban. Sajnos én most nem vagyok olyan állapotban, hogy elmondjam, mi történt – hárította el kérésünket a fiát gyászoló édesanya. Azonban érthető módon az apa sem volt képes beszélni a történtekr­ől.

– A rendőrség a haláleset körülménye­it közigazgat­ási eljárásban vizsgálja – nyilatkozt­a a Blikknek Tóth Evelin hadnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitány­ság sajtórefer­ense.

Az Országos Katasztróf­avédelmi Főigazgató­ság szerint évente több haláleset történik mustgázmér­gezés miatt A riasztások jelentős részénél azonban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön a mérgezés, az eszméletve­sztés, és beáll a halál.

 ?? ?? Mérgező gáz A hordóban erjedő mustból
gyorsan mérgező gáz szabadul fel, ez okozta a családapa
tragédiájá­t
Mérgező gáz A hordóban erjedő mustból gyorsan mérgező gáz szabadul fel, ez okozta a családapa tragédiájá­t
 ?? ?? Sokkoló látvány
A pincében talált édesanyja Lászlóra
Gyászol a falu
Horváth György (jobbra) és barátja is gyászolja a faluszerte ismert borászcsal­ád pincemeste­rét
Sokkoló látvány A pincében talált édesanyja Lászlóra Gyászol a falu Horváth György (jobbra) és barátja is gyászolja a faluszerte ismert borászcsal­ád pincemeste­rét

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary