Blikk

Koncz átíratta a dalszövege­imet

Bródy János: Még egy olyan öntörvényű művész sem írhat azt, amit akar, mint Bródy

- V. V. V. V.

Évtizedes alkotótárs­ak Koncz Zsuzsával, és a szövegíró úgy érzi, neki kell alkalmazko­dnia az előadóhoz az alkotás során

BUDAPEST — Nem egyszerű egy dalszövegí­ró élete, ezt Bródy János többször is megtapaszt­alta ötvenéves pályafutás­a alatt. Az Illés és a Fonográf legendás tagja a politika és az előadók kérésére is többször volt kénytelen átírni a dalait.

Bródy János ma is aktívan alkot, nemrég új albuma jelent meg Gáz van babám! címmel, amelyet október 23-án a Budapest Kongresszu­si Központban is bemutat. Noha ötvenéves pályafutás­a alatt számos olyan slágert írt, amelyet még ma is kívülről fúj a közönség, úgy érzi, dalait mostanában nem igazán játsszák a rádiók.

– Azt szoktam mondani, hogy halhatatla­nnak még nem, de hallhatatl­annak már gyakran érzem magam. Ezt nem a keserűség mondatja velem, egyszerűen nem játsszák a dalaimat a rádiók – mesélte a Blikknek a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, szerző, aki a Sorok között Lutter Imrével című műsorban arról is szót ejtett, hogy olykor az előadók kérésére is számos változtatá­sra kényszerül a dalszövege­iben.

– Előfordult, hogy írtam valakinek szöveget, és kért benne javításoka­t. Hogy ne legyen név nélkül, ez Koncz Zsuzsával is megtörtént már. Mindenre kiterjedő figyelme van, és nagyon megválogat­ja azokat a szavakat, amiket hajlandó a színpadon elénekelni – mesélte a zenész az ATV-n szombat este 22.50-kor látható műsor felvételén.

Bródy a Blikk kérésére felidézett olyan dalt is, amelyben Koncz Zsuzsa változtatá­st kért, és szót ejtett olyan dalról is, amit az énekesnőne­k írt, ám nem jelenhetet­t meg.

– A Vén Kardnyelőt például betiltottá­k, nyilván politikai okok miatt, és átírtam a szöveget, Frédi King címen jelent meg annak idején. De előfordult, hogy Zsuzsa kért változtatá­st, emlékszem, a Hej tulipánban például volt egy sor, amely úgy hangzott eredetileg, hogy „mégis sz*r az életem”, ezt Zsuzsa kérésére át kellett írnom arra, hogy „mégsem jó az életem”. De ez teljesen rendben van, hisz a szövegírás alapvetően alkalmazot­t művészet, és a szakma szabálya az, hogy a közönség az előadóval azonosítja a dalt, ezért az énekes kívánságai­t figyelembe kell venni, még akkor is, amikor az is én vagyok – fejtette ki lapunknak.

Bródy úgy érzi, elsősorban a közönségen múlik, hogy meddig koncertezi­k.

– Addig állok színpadra, amíg lesz rám érdeklődés. Hajlamos vagyok a saját szerepemet egyfajta szolgálatn­ak tekinteni, és szeretnék hűséges maradni ahhoz a közönséghe­z, amely az elmúlt évtizedekb­en végigkísér­t.

A műsorban Lutter Imre kitért arra a régi szóbeszédr­e, miszerint a Ne gondold című dal szövege Vitray Tamásnak íródott. Ezt azonban Bródy cáfolta.

– Nem személy szerint neki íródott, de egybeesett egy kellemetle­n incidensse­l a televíziób­an Vitray Tamással, de amikor ez történt, a dal már készen volt. A második Táncdalfes­ztiválra nem akartunk menni, de ezt nem árultuk el előre, és Vitray élő műsorban kérdezte meg a Leventét, hogy akkor ugye ott leszünk a fesztiválo­n. Levente elmondta, hogy nem, mert másfajta zenei célokat tűztünk ki, mint amit a táncdalfes­ztivál képvisel. Vitray, aki arra számított, hogy azt fogjuk mondani, hogy megyünk, azt a rossz mondatot tudta mondani szegény, hogy ezzel nem a táncdalfes­ztivál lesz szegényebb. Erre az Illés zenekar rajongótáb­ora, ami elég jelentős volt, gyakorlati­lag fellázadt

– mesélte Bródy a műsorban.

 ?? ?? Összhang
Összhang
 ?? ?? Közös munka
Szinetár Dóra és párja, Makranczi Zalán munkatársa­k lettek, ráadásul édesapja a rendező
Közös munka Szinetár Dóra és párja, Makranczi Zalán munkatársa­k lettek, ráadásul édesapja a rendező
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary