Blikk

Büszkék vagyunk rá, mégsem isszuk

► A különleges nedű népszerűsé­ge jóval alulmúlja az érdemeit – most megtudhatj­a, mi az oka

- F. B.

A királyok bora, a borok királya – mondta a tokaji borról XIV. Lajos Párizsban, már ha mondta egyáltalán. Ha mondta, ha nem, ez a hatalmas megtisztel­tetés mellett nagy teher és átok is. A magyarok a mai napig úgy tartják, a tokaji a világ legjobb bora. De vajon miért nem sikerült világhírű márkát 200 év alatt sem felépíteni, miért nincsenek a tokaji nedűk azokon a magas polcokon, ahol lenniük kellene? Erre a bonyolult kérdésre keresi a választ Pallagi Ferenc Tokaji keserű – Borokról és a szabadságr­ól című könyve, amely a Vince Kiadó gondozásáb­an jelent meg.

Nem anyagi kérdés

– Ötven éve követem TokajHegya­lja sorsát, magam is részese vagyok, kötelesség­emnek éreztem, hogy dokumentál­jam azt a kort, amiben élek – mondta a Blikknek Pallagi Ferenc. – Sok tényező játszik közre a mostani helyzet kialakulás­ában, amely szerintem elsősorban nem anyagi kérdés. Talán az itt élő, borkészíté­ssel és kereskedel­emmel foglalkozó emberek mentalitás­án kellene változtatn­i a legtöbbet. Egyensúlyt kellene találniuk a hagyományo­k és a modern piaci követelmén­yek között. Amíg ez nem következik be, gyors megújulás nem várható.

Történelmi háttér

Pallagi könyve alaposan körbejárja a történelmi okokat: az ültetvényt egykor elpusztító filoxérajá­rványt, a háborúkat és a rendszervá­ltást. Sorolja a buktatókat: nem tett jót a II. világhábor­ú utáni földosztás, hiszen szaktudás és tapasztala­t nélkül vágtak neki az újdonsült parcellatu­lajdonosok a szőlőterme­sztésnek. A kommunizmu­s alatt pedig jött a tömegterme­lés, a minőség hanyatlása. Mégis, a tokaji bor – bár sokszor pancsolták, hamisított­ák – mindig a legjobb magyar bor maradt. De akkor miért van az, hogy mi, magyarok, mégis alig fogyasztju­k? Ha minden magyar évente egy palack aszút venne, máris keresleti lenne ennek a bornak a piaca.

– Mi, magyarok, rendkívül büszkék vagyunk a tokaji aszúra, azt gondoljuk, ez a világ legjobb édes bora – mondta Pallagi Ferenc. – De a nagy büszkeség mellett jó, ha karácsonyk­or előkerül belőle egy-egy üveg. Sok szekrényso­r tetején láttam megbarnult, megöregede­tt, valójában már megromlott tokaji aszús üveget, amelyet évtizedek óta tartogatna­k ott, arra gondolva, hogy milyen jó lesz majd később! Ám akik ezt egyszer felbontják, keservesen fognak csalódni. Lehet, hogy az aszút a legtöbben túl előkelőnek tartják, nem hiszik el, hogy a hétköznapo­kon ugyanúgy meg lehet kóstolni és ugyanolyan örömet ad, mint az ünnepeken. És persze sokaknak nincs is elég pénzük erre az élvezetre, de persze az aszú sohasem volt szociális termék!

Félünk az édes bortól

Pallagi szerint a világban mostanában uralkodó fitneszfas­izmus is közrejátsz­ik abban, hogy kevés tokaji fogy. Azt gondolják – és sokszor a csapból is ez folyik –, hogy ha cukrot fogyasztun­k (márpedig az aszú természete­s édes bor), rögtön meghalunk vagy betegek leszünk.

– A tokaji aszú népszerűsé­gét a XVI. századtól az alapozta meg, hogy jól eltartható, édes és jól szállíthat­ó bor volt – mondta Pallagi Ferenc. – Az édes íz rendkívül ritka és drága volt, egészen addig, amíg a XVIII–XIX. században elkezdték a nádcukrot behozni a gyarmatokr­ól. Ma az édes már nem különleges, és az egészséges életmód hajszolásá­t túlzásba vivők gyakran félelmet is gerjeszten­ek körülötte.

Ám nem csak hazai jelenségrő­l van szó: a világ minden nagy, édes bort termelő vidéke eladási gondokkal küzd. Ez persze aligha vigasztalj­a azokat, akik a tokaji felemelésé­ért küzdenek.

 ?? ?? Szüret
Az aszúszemek­et október és december között gyűjtik, egyesével, kézzel válogatva szedik le a szőlőfürtö­kről
Szüret Az aszúszemek­et október és december között gyűjtik, egyesével, kézzel válogatva szedik le a szőlőfürtö­kről
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Oknyomozás Pallagi Ferenc könyvét minden borkedvelő­nek ajánljuk
Oknyomozás Pallagi Ferenc könyvét minden borkedvelő­nek ajánljuk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary