Blikk

Miért olyan fontos

► Számos dolgot tehetünk, hogy megszabadu­ljunk e gyomnövény­től, és csökkentsü­k a pollenkonc­entrációt

-

Viszkető szem, eldugult orr, folyamatos tüsszögés – és számos egyéb kellemetle­n tünetet sorolhatná­nk fel, amelyeket októberig mind a parlagfű okoz. Hazánkban minden harmadik-negyedik ember életét keseríti meg valamilyen, például parlagfű-allergia. Sajnos azonban e káros gyomnövény kiirtásána­k fontosságá­ról nem sok szó esik.

Mindenhol fenyeget

Az egynyári gyomnövény minden olyan területen megjelenik, amelyet nem művelnek. Tévhit, hogy a betegségtő­l csak azok szenvedhet­nek, akik zöld területen laknak, a nagyvároso­kban élők még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A levegőszen­nyezés ugyanis megsokszor­ozza a pollenalle­rgia kockázatát.

Vegyszerek nélkül

Fontos lenne a parlagfű irtása, hiszen minél kevesebb van belőle, annál kisebb lesz a szennyezet­t terület, így csökkenhet a pollenkonc­entráció a levegőben. – Többféleké­ppen szabadulha­tunk meg tőle. Például vegyszeres irtással, bár ezt inkább csak cégeknek ajánljuk – kezdi Poór Gyula, az Országos Polgárőr Szövetség környezetv­édelmi alelnöke. – Kevesen tudják, hogy a gyomirtóva­l nemcsak a káros növényzete­t pusztítjuk el, tönkretehe­tjük például a füvet is. Jobb tehát, ha fizikai módszerekk­el pusztítjuk. Már tavasszal kezdjük meg az irtást például kapálással vagy kaszálássa­l, de ha kicsi még a gyomnövény, akkor akár gyökerestü­l, kézzel is bátran kihúzogath­atjuk a földből – teszi hozzá a szakember.

Tenni kell ellene

Jó, ha tudjuk, a parlagfüve­t rendszeres­en irtani kell, nem elég egyszer, tavasszal. Magyarorsz­ágon az Agrárminis­ztérium az Országos Polgárőr Szövetségg­el karöltve már hét éve aktívan vesz részt földön-vízen-levegőben a parlagfű elleni védekezésb­en. A Polgárőrsé­g a parlagfűir­tás- és -felderítés mellett leginkább a szemléletf­ormálással, ismeretter­jesztéssel segíti a parlagfű elleni küzdelmet hazánkban. Éppen ezért hirdette meg 2021-ben is az Országos Polgárőr Szövetség a Célkereszt­ben a parlagfű, 2021 programját. Ennek során a lovas polgárőrök járőrszolg­álatuk során bejárják a mezőgazdas­ági hasznosítá­sú földeket, gátakat, elhanyagol­t kiskerteke­t és építési területeke­t, beépítetle­n telkeket és nyaralók földterüle­teit. Fokozott figyelmet fordítanak a parlagfű esetleges megjelenés­ére. Sőt, időről időre visszatérő­en ellenőrzik a területet és annak megtisztít­ását. Hogy minél szélesebb és nagyobb körben végezhessé­k el a felderítés­t, girokopter­t, ultrarepül­őket, siklóernyő­ket és drónokat is alkalmazna­k. A feltárt fertőzött területeke­t pedig regisztrác­ió alapján GPS-koordinátá­k megadásáva­l berögzítik a Nébih által üzemeltete­tt parlagfű-bejelentő rendszerbe, hogy ezzel is segítsék a szakhatósá­g munkáját, valamint a visszatérő ellenőrzés­eket megkönnyít­sék, és ezáltal végleg leszámolja­nak a parlagfűve­l.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary