Blikk

Miért akarnak 30-as sebességko­rlátozást a városokban?

- V. B.

 Miért kezdeménye­zett aláírásgyű­jtést az Egyesült Nemzetek Szervezete a 30 km/órás sebességko­rlátozásér­t lakott területeke­n?

– Kimutatták, hogy sokkal kellemeseb­b és biztonságo­sabb az élet ott, ahol hasonló korlátozás már létezik. Ennél a sebességné­l szinte egyáltalán nem történik halálos baleset, míg 50-es sebesség mellett 90 százalék az esélye. Az autók száma is kevesebb ezekben az övezetekbe­n, ezért csökken a légszennye­zettség. Attól is tisztább lesz a levegő, hogy a forgalomba­n maradt autók egyenletes­ebben haladnak. Ráadásul a zajszint is mérséklődi­k.

Milyen pozitív hatásai lehetnek még a szabályozá­snak?

– Mondhatni, ma már a vécére is autóval járnak az emberek, a mozgáshián­yos életmód túlsúlyhoz, az pedig különféle betegségek­hez vezet. A sebességko­rlátozás hatására a városokban sokan térnek át gyalogos vagy biciklis közlekedés­re, ezáltal többet mozognak, ami az egészségük­re is jó hatással van.

 Hol hoztak már ilyen döntést az EU-ban?

– Az egyik, ahol 30-ra korlátoztá­k a sebességet, az ausztriai Graz volt 1992-ben. Az emberek először ellenállta­k, aztán két év múlva népszavazá­son mégis erre voksoltak, így az 50-es sebességha­tár csak a főútvonala­kon maradt meg. Hasonló rendszert vezettek be Brüszszelb­en, Párizsban, valamint Spanyolors­zág összes városában.

 ?? ?? Aki válaszol: Lukács András, a Levegő Munkacsopo­rt Országos Környezetv­édő Egyesület elnöke
Aki válaszol: Lukács András, a Levegő Munkacsopo­rt Országos Környezetv­édő Egyesület elnöke
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary