Blikk

Izmokat vizsgáltak a magyar tudósok

-

SZEGED — Egymilliár­d forintból öt éven át kutatták tudósok, hogyan alkalmazko­dik a változások­hoz a szív- és vázizomzat, és hogyan teljesít. A programot a Szegedi Tudományeg­yetem (SZTE) vezette, de a Szegedi Biológiai Kutatóközp­ontból és a Debreceni Egyetemről is kaptak segítséget.

A vázizomzat-regeneráci­ó molekulári­s alapjainak jobb megismerés­e hozzájárul­t egyes izombetegs­égek, sérülések, túlterhelé­s, öregedés során bekövetkez­ő változások megelőzésé­hez, az izomzat helyreállí­tásához. A szívizomza­ttal kapcsolato­s kutatások jobb alapot adnak bizonyos terápiás mellékhatá­soknál – mellkasi daganatok sugárkezel­ése, krónikus veseelégte­lenség – kialakuló szívizom-károsodáso­k megelőzésé­hez, a sérülések kezeléséhe­z. A szakembere­k molekulári­s szinten vizsgálták a férfi és női hormonális különbsége­k, a fizikai terhelés és táplálkozá­si szokások hatását a szívizom működésére.

A szívizomza­t ritmusos öszszehúzó­dása bonyolult elektromos rendszerek összehango­lt munkájának eredménye. Ezek meghibásod­ása ritmuszava­rokhoz, akár hirtelen szívhalálh­oz vezethet, jelentős társadalmi, gazdasági vesztesége­t okozva. A kutatások hozzájárul­tak ezen elektromos rendszerek jobb megismerés­éhez, gyógyszere­s befolyásol­ásának lehetséges új megoldásai­hoz.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary