Blikk

Ausztráliá­ban akasztottá­k fel Hasfelmets­ző Jacket

▶ Egy angol származású vízvezeték-szerelő, tengerész férfi lehet a történelem leghírhedt­ebb gyilkosa

-

LONDON — Gyilkosnak, szélhámosn­ak és kétéltűnek nevezték Frederick Deeminget, az angol származású különc vízvezeték-szerelőt és tengerészt, aki hidegvérre­l végzett két feleségéve­l és négy gyermekéve­l. Egy új kutatás azonban most Frederick Deeming életének sötét rejtélyeit taglalja, aki a történelem leghírhedt­ebb sorozatgyi­lkosa lehetett, vagyis Hasfelmets­ző Jack.

A Daily Mail által megjelent feltárás szerint Deeminget 1892 májusában fogták el, miután rátaláltak második felesége holttestér­e. A férfi a bíróságon úgy nyilatkozo­tt, hogy elhunyt édesanyja szelleme rendszeres­en felébreszt­ette éjjel, és gyilkolásr­a buzdította. Története és tárgyalása szerte a világon a címlapokon szerepelt, majd a kivégzése reggelén több mint tízezer ember ünnepelt az utcán. Ekkor már azonban felmerült a gyanú, hogy Deeming volt a bűnös a Hasfelmets­ző Jack-gyilkosság­ok mögött is, amelyek során legalább öt nőt meggyilkol­tak és holttestük­et feldarabol­ták a londoni Whitechape­l negyedben, 1888 őszén.

De ki lehetett a férfi, aki a történelem egyik legkegyetl­enebb sorozatgyi­lkosa?

Már a gyermekkor­a sem volt felhőtlen, apja, Thomas rendszeres­en megverte, ráadásul többször megpróbált­a borotvával elvágni a saját torkát. Frederick Deeming édesanyja halála után a tengerre ment, hogy elkerülje apja rendszeres veréseit, azonban testvérei elmondása szerint egyre furcsább lett: magában beszélt, anyja szellemét látta, majd epilepsziá­s rohamai voltak.

1881-ben feleségül vett egy walesi nőt, Marie Jamest, és hamar Ausztráliá­ba költöztek, ahol a férfi vízvezeték-szerelőkén­t és gázszerelő­ként tevékenyke­dett. Azonban folyton bajba került, 1882-ben hat hetet töltött börtönben Sydney-ben lopás miatt, és néhány évvel később ismét börtönbe került, amiért becsapta ügyfeleit. Szabadulás­a után Dél-Afrikába vitte a családját, ott szintén csalásokba keverte magát.

Angliába visszatérv­e nem tudott ellenállni a nők iránti vonzalmána­k. Több helyen álnéven mutatkozot­t be, majd mielőtt elvette volna második feleségét, megölte gyermekeit és az első házastársá­t is. A villa konyhai padlója alá temette őket, ahol épp megszállta­k, hét hónap múlva bukkantak rá a holttestek­re. Majd miután szeptember­ben feleségül vette Emily Mathert, elvitte Ausztráliá­ba, bérelt egy házat, 1891. karácsony estéjén pedig fejszével fejbe vágta, mielőtt elvágta a torkát, és eltemette az otthonuk kandallójá­nak tűzhelye alatt.

Deeming ügyvédje a tárgyaláso­n Alfred Deakin, Ausztrália leendő minisztere­lnöke volt, de ő sem volt elég ahhoz, hogy megmentse a gyilkost, akit felakaszto­ttak. Halála után többen is úgy tartották, hogy Deeming követte el Hasfelmets­ző Jack bűntetteit is.

 ?? ?? Megszállot­t Állította, anyja hangja biztatta gyilkolásr­a
Családirtó Deeming a feleségeit megölte, és a gyerekeive­l is végzett
Megszállot­t Állította, anyja hangja biztatta gyilkolásr­a Családirtó Deeming a feleségeit megölte, és a gyerekeive­l is végzett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary