Blikk

Érdemes-e mással kombinálni a zöld lakáshitel­t?

- Balázs Barnabás

 Egy hét múlva indul a zöld lakáshitel, amelyről a hét végén újabb részleteke­t tudtunk meg. Mire és mennyit lehet majd igényelni?

– Az új építésű ingatlanna­k el kell érnie legalább a BB energiatak­arékossági besorolást. Ennek többségük megfelel, ám Budapesten a négyzetmét­eráruk 800 ezer és 1 millió forint között mozog. Legfeljebb 70 millió forintot lehet felvenni 25 évre, a fix kamat 2,5 százalék. Ebben az esetben a havi törlesztő kb. 314 ezer forint. A zöld hitel jóval olcsóbb, mint egy piaci lakáshitel, amelyeknél a kamat jellemzően 4,5-5 százalék.

 Milyen kritériumo­knak kell megfelelni­ük az ügyfelekne­k?

– Mivel hitelről van szó, hitelképes­nek kell lenni, azaz szükséges megfelelő összegű igazolt jövedelem. Még egy államilag támogatott hitelnél sem mindegy, melyik bankhoz megy az ember, ugyanis a pénzintéze­tek különbözők­éppen vizsgálják, tudna-e fizetni az adós.

A családnak nagyjából minimum 600 ezer forint igazolt jövedelemr­e lehet szüksége. Ha esetleg kombinálná­k a csokkal, akkor további kritériumo­k lesznek.

 Miért érné meg „kombinálni”? – Ha valaki például vállal három gyermeket, és a zöld hitel mellé igényel csokot, akár egy 100 milliós ingatlant is meg tud venni 20 millió forint önrésszel. Ebben az esetben a hitelek kamatmente­sek lesznek.

 ?? ?? Aki válaszol: Fülöp Norbert Attila, a Bankmonito­r.hu pénzügyi elemzője
Aki válaszol: Fülöp Norbert Attila, a Bankmonito­r.hu pénzügyi elemzője

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary