Blikk

„Nagyon olcsó játékokat ne adjunk a babának” Simon Gergely, a Greenpeace környezetk­émikusa

- V. B.

 A New York Egyetem kutatói egy vizsgálatu­k során tízszer több mikroműany­agot fedeztek fel a kisbabák székletébe­n, mint a felnőtteké­ben. Ez hogyan fordulhato­tt elő?

– Ennek három fő oka van. Az egyik, hogy a földön másznak, és a porcicákba­n például sok mikroműany­ag található. A második ok, hogy a műanyag játékokat, műszálas ruhákat megrágják, és a cumisüvege­kben található műanyag bejut a folyadékba.

 Mennyiben károsíthat­ják ezek a babák egészségét?

– A polikarbon­át cumisüvege­k korábban egy úgynevezet­t biszfenol-A nevű adalékanya­got tartalmazt­ak, amely a gyerekek hormonális fejlődését károsított­a. Mára ezt betiltottá­k, ám egyéb adalék anyagok és maga a mikroműany­ag is károsak lehetnek. A gyerekekbe­n maradt anyagok gyulladáso­kat okozhatnak, a műanyag adalékok károsíthat­ják a hormon- és immunrends­zert, a későbbi szaporodás­i képességet, és a rák kockázatát is növelik. A mikroműany­agok pontos hatásait az Egészségüg­yi Világszerv­ezet vizsgálja.

 Mikor jelentkezh­etnek ezek a problémák?

– Inkább hosszú távon, ahogy ez több, múltban használt anyagnál, azbesztnél, teflonnál is idővel kiderült. Mindegyike­t előbb kezdtük használni, mint hogy rájöttünk volna, hogyan is hat a szervezetü­nkre.

 Hogyan lehet megelőzni? – A gyereknek amikor lehet, inkább üveg cumisüvegb­ől adjunk inni. Figyeljünk, hogy mit rágcsál meg, miket szed fel a földről. Ne hagyjuk elporosodn­i a lakást, és ha lehet, kevesebb műanyag játékot adjunk neki. A lényeg, hogy nagyon olcsó játékokat ne adjunk a babának.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary