Blikk

Vészesen alacsony a Duna

-

BUDAPEST — Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon – közölte az Országos Vízügyi Főigazgató­ság. Erre az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények miatt van szükség.

Amint jelentőseb­b mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméter­nél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosítot­t lesz majd a gravitáció­s vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy szeptember­ben csapadéksz­egény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtők­et, amelyekre e hónapban mindössze a sokéves átlag 35 százaléka hullott. Az előrejelzé­sek szerint a következő tíz napban sem várható eső. Az Országos Vízjelző Szolgálat szerint emiatt további vízszintcs­ökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 centiméter körül alakul. Mint írták, a Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték: 33 centiméter­t. Abban az évben 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás.

 ?? ?? Apad
Az aszályos idő miatt kevés a víz a folyóban, az élővilág miatt pótolják a vizet a Ráckevei-Duna-ágból
Apad Az aszályos idő miatt kevés a víz a folyóban, az élővilág miatt pótolják a vizet a Ráckevei-Duna-ágból

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary