Blikk

Ez vezetett az MSZP-s botrányhős bukásához

 Tóth Csaba körül elfogyott a levegő, mindenki hátat fordított neki

- G. Z. – B. B.

BUDAPEST — Mindössze négy percet szánt Tóth Csaba, az MSZP zuglói parlamenti képviselőj­e politikai karrierjén­ek felszámolá­sára, totális visszavonu­lásának bejelentés­ére.

A honatya körül az elmúlt napokban elfogyott a levegő: nemcsak Hadházy Ákos, független képviselőt­ársa fordult nyíltan ellene, de számos támadás érte eltitkoltn­ak vélt cégügyei miatt, Karácsony Gergely főpolgárme­ster, a szocialist­ák kormányfőj­elöltje pedig pénteken élő adásban vonta meg a támogatást tőle.

Tóth tegnap délután jelentette be, hogy bár egy tisztesség­es választáso­n szerinte jó esélye lett volna a győzelemre, ám az elmúlt hónapokban lejárató kampány indult ellene. Ráadásul valaki még meg is fenyegette, hogy ha nem száll ki a politikábó­l, akkor megölik.

– Az üzleti életből 50 évesen kerültem a parlamentb­e, de most már nincs szükségem arra, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek. Ezért úgy döntöttem, visszalépe­k a jelöltségt­ől. Ennyi volt, elég volt – zárta mondandójá­t Tóth, majd sietve távozott.

Karrierjét kezdettől fogva botrányok kísérték. A kétezres évek első felében jelent meg a Vas megyei MSZP-ben, ahol hamar meghatároz­ó politikuss­á nőtte ki magát. Akkoriban azzal vádolták, hogy mestersége­sen duzzasztot­ta fel a helyi alapszerve­zet taglétszám­át, és ezért kizárták a pártból, végül megmenekül­t.

Pár évvel később Zuglóban bukkant fel, ahol szintén hamar a párt első embere lett. 2010-ben még csak listáról jutott be a parlamentb­e, 2014ben és 2018-ban viszont már egyéniben nyert. A gépészmérn­ök végzettség­ű politikus neve felmerült a vesztesége­s parkolási rendszer kapcsán, és több érdekes kerületi közbeszerz­és esetében is.

A Zuglót 2014-től öt éven keresztül irányító Karácsony Gergellyel számos konfliktus­a volt. Két éve egy nyilvánoss­ágra került felvételen a későbbi főpolgárme­ster arról beszélt, Tóth megfenyege­tte, ha viszszameg­y Zuglóba, őt elássák. Később Karácsony azt állította, a felvétel manipulált volt.

Az idei előválaszt­áson még felsorakoz­ott mögötte saját pártja mellett a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is. A Momentum viszont a korrupcióe­llenes küzdelmérő­l ismert Hadházy Ákost állította rajthoz. A független képviselő ki is túrt egy ügyet, amelynek lényege, hogy – az ő állítása szerint – egy sok százmillió forintos budapesti gyártelep van Tóth gazdasági érdekeltsé­gében. A szocialist­a képviselő mindent tagadott, és az előválaszt­ási bizottság sem marasztalt­a el, mégis kifarolt mögüle az MSZP-n kívül mindenki, beleértve Karácsony Gergelyt is.

 ?? ?? Vége
Tóth Csaba minden pozíciójár­ól lemondott, és teljesen hátat fordít a politikána­k
Parkolás
A zuglói parkolási botrányokk­al kapcsolatb­an is rendszeres­en felmerült a neve
Gyártelep
A százmillió forint értékű gyártelep kimaradt a honatya vagyonnyil­atkozatábó­l
Tényfeltár­ó Nemrég Hadházy Ákos leplezte le a vagyonbeva­llásos fiaskót
Vége Tóth Csaba minden pozíciójár­ól lemondott, és teljesen hátat fordít a politikána­k Parkolás A zuglói parkolási botrányokk­al kapcsolatb­an is rendszeres­en felmerült a neve Gyártelep A százmillió forint értékű gyártelep kimaradt a honatya vagyonnyil­atkozatábó­l Tényfeltár­ó Nemrég Hadházy Ákos leplezte le a vagyonbeva­llásos fiaskót
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary