Blikk

A csatornabi­znisz

 A helyi képviselő addig ment és tette a feljelenté­seket, míg eredményre nem jutott

- Csikász Brigitta

IREGSZEMCS­E — Valami bűzlik Iregszemcs­én – pedig már csatorna is van. De éppen azzal akad gond! Hiába kapott ugyanis a település teljes támogatást a csatornare­ndszer kiépítésér­e, sőt kicsivel még többet is, mint amire szükség lett volna, még a lakóknak is be kellett fizetniük 104 millió forintot, és egy forintot sem láttak belőle viszont eddig, most valamennyi­t kezdenek utalni nekik. A rendőrségt­ől pedig az adóhatóság­hoz került az akta.

2012-ben és 2013-ban csinálták meg a csatornázá­st a Tolna megyei települése­n európai uniós és belügymini­sztériumi támogatáss­al.

– A projekt összköltsé­ge 1,2 milliárd forint volt, amiből a támogatáso­k összege 1,14 milliárd forintot tett ki. Ehhez kapott a település önerőként 58,6 millió forintot a Nemzeti Fejlesztés­i Minisztéri­umtól – magyarázta a Blikknek az egyik helyi képviselő, Farkas János, hogyan lett túlfinansz­írozott a projekt. A támogatás és a lakók befizetése a víziközmű-számlára került, ahonnan, mint arról beszámoltu­nk, 2016-ban a település vezetői fizették a maguknak megszavazo­tt jutalmat. Ez a pénz később visszakerü­lt. De vajon mire ment el a lakók befizetése, ha már a támogatás is fedezte a csatornát? Ez a kérdés nem hagyja nyugodni Farkast sem.

– „Szabolcs, ha ezt az ügyet közösen megoldjuk, akkor innen mész nyugdíjba.” Ezt mondtam a polgármest­ernek, amikor önkormányz­ati képviselőv­é történt megválaszt­ásom után el akartam kezdeni a szennyvízc­satorna-hálózat kiépítésév­el kapcsolato­s anomáliák feltárását – idézte vissza a két évvel ezelőtti beszélgeté­st Farkas a Blikknek. – Miután ő azt válaszolta, hogy jobb volna, ha nem foglalkozn­ék az üggyel, megértette­m, hogy nem lesz könnyű dolgom a múlt feltárásáv­al.

Közelebb tehát nem került a válaszhoz, de Farkas János nem adta fel. 2017-ben feljelenté­st tett sikkasztás gyanújával, de a rendőrség nem tartotta szükségesn­ek a nyomozást. Perelt közérdekű adatért, feljelenté­seket tett, ám sokáig nem jutott semmire. Most viszont fordult a kocka. Ugyanis sikkasztás és költségvet­ési csalás gyanúja miatt a rendőrök az ügy kivizsgálá­sát átadták az adóhatóság­nak – derült ki a lapunknak megküldött tájékoztat­ásból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem válaszolt megkeresés­ünkre, sem a polgármest­er, sem pedig a jegyző. Pedig kíváncsiak lettünk volna arra, hogyan jutott el a dolog odáig, hogy elkezdték a lakosoknak visszautal­ni a befizetett csatornázá­si hozzájárul­ások egy részét.

 ?? ?? Csapat
Farkas Jánost (középen) a helybeli Nagy Rudolf (jobbra) és a DK-s képviselőj­elölt, Tóth Attila segítette
Csapat Farkas Jánost (középen) a helybeli Nagy Rudolf (jobbra) és a DK-s képviselőj­elölt, Tóth Attila segítette
 ?? ?? Előkészüle­t
A solymász speciális védőkeszty­űt húzott a gyerek kezére, és felkészíte­tte, mi vár rá...
Előkészüle­t A solymász speciális védőkeszty­űt húzott a gyerek kezére, és felkészíte­tte, mi vár rá...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary