Blikk

Nagyon kéne ünnepelnem

75 éves lett Benedek Miklós színész: A művész úgy érzi, fokozatosa­n egyre kevesebbet kell vállalnia

- Cs. H.

BUDAPEST — Csendesen, családja körében ünnepli születésna­pját Benedek Miklós, aki ma 75 éves. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatla­nok Társulatán­ak örökös tagja nem kerít nagy feneket a kivételes napnak, pláne, mivel elmondása szerint sosem volt nagy bulizós.

– Feltehetné­m azt a kérdést is, hogy mit ünnepeljek azon, hogy 75 éves lettem? Ünnepeljen­ek engem a szeretteim – kezdte nevetve lapunknak Benedek Miklós.

– Komolyra fordítva a szót, fiatalon, húszvagy harmincéve­sen sem tartottam nagy bulit, mert nem az a típus vagyok. Idén

pedig amúgy sem érzem azt, hogy nagyon kéne ünnepelnem... – mondta elcsukló hangon a színész, aki tavaly veszítette el fiát, Benedek Tibor háromszoro­s olimpiai bajnok, Európa- és világbajno­k vízilabdáz­ót.

Bár a színész nem tart nagy eseményt a jeles napon, családja meglepetés­sel készül neki.

– Nálunk hagyomány a torta és az ajándék, csak remélni tudom, hogy nem feledkezne­k meg rólam, és lesz majd egy kis csomag számomra – folytatta rövid szünet után ismét jókedvűen a színész. – Nagyon szeretem a meglepetés­eket, ezért nem is mondtam semmit a családomna­k, mire vágynék, mert biztos vagyok benne, hogy tökéletes ajándékot találnak ki.

Benedek 75 évesen is energikus, egyetlen unalmas pillanata sincs, s bár jelenleg csak a Vígszínház­ban áll színpadra a Játék a kastélyban című darabban, ősszel új előadások próbáiba kezd.

– Októberben indítunk egy darabot az Orlai Produkcióv­al, novemberbe­n pedig a József Attila Színházban kezdődik a próba, ami azt jelenti, hogy januárig nem lesz időm unatkozni. Volt, amikor minden este színpadon álltam, megállás nélkül dolgoztam, de az már nem hiányzik. Minél idősebb az ember, annál kevesebb szerepet vállal, és ez így is van rendjén. Azt gondolom, tudni kell visszavonu­lni. Ha nem is teljesen, de legalább kevesebbet vállalni – mondta Benedek. – Ettől függetlenü­l szeretek játszani, jó a színházban lenni. Jól vagyok, minden rendben velem, még a korom ellenére is.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary