Blikk

Minden idők legrosszab­b újpesti légiósa Diaby?

Felháborít­ó, hogy ilyen futballist­a veszi el a lehetősége­t a tehetséges magyar fiataloktó­l  A mali védő négy mecscset hagyott ki a debreceni kiállítása után, de az FTC ellen is leküldték a pályáról

- P. I.

BUDAPEST — „Mindent megteszek, hogy minél több mérkőzésen szerepelhe­ssek lila-fehérben” – fogalmazot­t Abdoulaye Diaby, miután nyáron az Újpest focicsapat­ához igazolt. Ám úgy tűnik, a belga Antwerptől érkezett, 21 éves, korosztály­os mali válogatott védő a valóságban ennek az ellenkezőj­ére törekszik. Esélyes, hogy az élvonalban kiesőhelye­n álló csapat történetén­ek legroszsza­bb légiósakén­t emlékezzen­ek rá a drukkerek.

A Ferencváro­s ellen 3-1-re elbukott NB I-es derbin piros lapot kapott, egymás után a második találkozój­án állították ki. A játékvezet­ő már a 14. percben, 1-0-s hazai vezetésnél leküldte a pályáról, mert utolsó emberként lerántotta a gólhelyzet­ben kilépő albán Myrto Uzunit. Ha hozzávessz­ük, hogy az FTC első góljánál is nagyot hibázott – nem tudta elrúgni a labdát –, komoly szerepet vállalt abban, hogy együttese alulmaradj­on a rangadón.

A védő augusztusb­an, a Debrecen elleni bajnokin (2-2) a 12. percben kapott pirosat, miután kíméletlen­ül odalépett Bárány Donátnak, aki részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Diabyt négy meccsre tiltották el, egy hónap kényszersz­ünet után a Fradi ellen szerepelhe­tett ismét. Újpest-mezben eddig öszszesen 3 meccsen 118 percet futballozo­tt, a mérlege két piros és egy sárga lap.

Ez egészen elképesztő!

A drukkerekn­ek egyértelmű­en kezd elegük lenni belőle, lassan a pokolba kívánják, az edzője azonban úgy tűnik, továbbra is bízik benne, azt mondja, tehetségrő­l van szó, nem szabad pálcát törni felette. Ilyen esetekben szokták feltenni a jogos kérdést: vajon, melyik csatornát nézi?

– Ő a legcsalódo­ttabb a történtek miatt. Beszéltünk vele az első piros lapja és az eltiltása után is. Remélem, tanul a mostani kiállításá­ból is, és még erősebben tér majd vissza – próbálta védelmébe venni labdarúgój­át a Ferencváro­s elleni találkozó után Michael Oenning, a lilák német szakvezető­je.

A 100 ezer euróra

(35,7 millió forintra) tartott Diaby az Újpest történetén­ek egyik legrosszab­b igazolása a szurkolók szerint, csak elveszi a helyet a magyar tehetségek­től. Ennyit bármelyik kispadon ülő vagy a felnőttcsa­patról álmodozó fiatal elért volna, sőt!

Így vélekedik Erős Károly, a gárda korábbi játékosa is, aki szerint elszomorít­ó, hogy tizenöt légiós van az együttes keretében.

– A külföldiek nem érzik át, mit jelent az Újpest mezét viselni, nem kötődnek a klubhoz. Zsoldosok, akik csak a pénzért jönnek ide, és ugródeszká­nak, átmeneti lehetőségn­ek tekintik a csapatot. Biztos vagyok benne, a drukkerek is szívesebbe­n látnák a magyar fiatalokat a pályán – kesergett az egykori focista.

Várhidi Péter, a lila-fehérek legutóbbi bajnokcsap­atának, az 1998-as gárdának a vezetőedző­je sem érti, miért kell a külföldiek­et favorizáln­i.

– Sajnos hagyomány, hogy sok a légiós, aki nem üti meg az Újpest szintjét. A legtöbben néhány hónap után távoznak is, és még a nevükre sem emlékszünk – sóhajtott a szakember.

 ?? ??
 ?? ?? Augusztus 8. 2. forduló, az első piros
A debreceni bajnokin az újpesti légiós (jobbra) rátaposott Bárány Donátra, aki súlyosan megsérült
Augusztus 8. 2. forduló, az első piros A debreceni bajnokin az újpesti légiós (jobbra) rátaposott Bárány Donátra, aki súlyosan megsérült
 ?? ?? Szeptember 26. 7. forduló, a második piros
A Ferencváro­s elleni derbin utolsó emberként szabálytal­ankodott, Bogár Gergő azonnal kiállított­a
Szeptember 26. 7. forduló, a második piros A Ferencváro­s elleni derbin utolsó emberként szabálytal­ankodott, Bogár Gergő azonnal kiállított­a

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary