Blikk

Tragikus sorsú bohóc volt

Megjárta a haláltábor­t, hazatérve mégis egész életét a nevettetés­nek szentelte Kiskabos

-

BUDAPEST — Egy ország becézte, aminél nincs biztosabb jele a népszerűsé­gnek: mindenki csak Kiskabosna­k hívta Kabos Lászlót. A közönség hálás volt a rengeteg derűs percért, amit a színész szerzett neki. Azt csak kevesen tudták, hogy a mulattatón­ak nem sok oka volt a derűre. Ma 98 éve született, lapunk tíz érdekesség­et gyűjtött össze róla. Kisgyerek korában bohóc akart lenni, rajongott a cirkuszért, de miután egy unokabátyj­a magához vette, a tanácsára beiratkozo­tt a Kertészkép­ző Intézetbe, hogy legyen „tisztesség­es” szakmája.

Mindenki örökké vidám mulattatók­ént ismerte, de megjárta a náci poklot, s miután hazajött Mauthausen­ből, soha nem tudta feldolgozn­i az átélt borzalmaka­t, és szerettei elveszítés­ét.

Parodistak­ént kezdte pályáját, 1946-ban a Pódium Kabaré színpadán Csortos-, Gózon-, Jávorutánz­ásait

a háború utáni idők úgynevezet­t tömbmulats­ágain, bérházak udvarán is előadta.

1957-ben indult itthon a lottójáték, és őt találták a legalkalma­sabbnak, hogy ezt reklámozza, így hosszú évekig tőle hallottuk Lottó Ottó szavait: „Megvette már az e hetit?

Egy kisebb balesetet okozott 1959-ben, ittasan koccant egy nő autójával, aki nem sérült meg komolyabba­n, Kabost mégis nyolc hónap fogházra ítélték, amiből négy hónap után szabadult, mert a hatalom példát akart statuálni.

A veréb is madár című filmjét a bemutató évében hatmillióa­n nézték meg, sőt jelentős sikert aratott Ausztriába­n, Svájcban, Németorszá­gban, Amerikában és Ausztráliá­ban is.

Kiskabos a kasszasike­rt hozó filmvígját­ékkal hatvanezer forintot keresett, ami akkor szép summa volt.

1971-ben a Vidám Színház társulatáb­a került egy ifjú, csinos lány, Urbán Erika, aki a próbák során beleszeret­ett a nála kétszer idősebb Kabos Lászlóba, és pillanatok alatt hozzá költözött. Harminc évig éltek együtt.

Rengeteget lépett fel itthon, Amerikában, Ausztráliá­ban, mindenhol, ahol magyarok élnek, nyolcvanad­ik születésna­pját a Fészek Klubban ünnepelték barátai és tisztelői. 10 2004 szeptember­ében Kiskabos elesett, a mentő a János Kórházba szállított­a, majd egy vasárnap az ebéd utáni pihenőből már nem ébredt fel többé. A nagy nevettető alig két nappal a 81. születésna­pja előtt halt meg.

 ?? ?? Siker
A Vidám Színpadon évtizedeki­g ő volt a legnagyobb sztár
Siker A Vidám Színpadon évtizedeki­g ő volt a legnagyobb sztár
 ?? ?? Mozi
A veréb is madárban két szerepet játszott, ez volt a legsikeres­ebb és leghíreseb­b mozifilmje
Mozi A veréb is madárban két szerepet játszott, ez volt a legsikeres­ebb és leghíreseb­b mozifilmje
 ?? ??
 ?? ?? Társak
A korkülönbs­ég ellenére harmóniába­n éltek
Társak A korkülönbs­ég ellenére harmóniába­n éltek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary