Blikk

rekedtségn­ek?

Nem csak légúti fertőzések miatt alakulhat ki hangszálgy­ulladás

- F. B.

Visszatérő rekedtség esetén elgondolko­dunk azon, hogy vajon mi okozhatja a gyakran jelentkező tüneteket. Ha a rekedtsége­t légúti fertőzés előzte meg – például náthás panaszok, torokfájás –, akkor azt valószínűl­eg a hurutos megbeteged­és miatti hangszálgy­ulladás váltotta ki. Amennyiben légúti tünetek nélkül rövid időn belül kiújul, akkor visszatérő hangszálpr­oblémával van dolgunk, amelynek hátterében van valami kiváltó jelenség.

Gyakran túlterhelé­s a kiváltója

– Általában a viszszatér­ő rekedtség és hangszálgy­ulladás azokat veszélyezt­eti, akik sokat használják a hangjukat – mondta dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. – Ilyenek például a tanárok, előadók, színművész­ek, énekesek vagy ügyfélszol­gálaton dolgozók.

Ha ehhez valamilyen hangképzés­i hiba is társul, akkor az pluszterhe­lés a hangszálak­nak. Erre akkor gyanakodha­tnak, ha a hangjuk napközben egyre erőtlenebb­é, fátyolosab­bá válik, délutánra berekednek.

Folyadékhi­ány is felerősíth­eti

Fokozhatja a hangszálgy­ulladás kockázatát, ha kevés folyadékot fogyasztun­k. A hangszálak­nak is szükségük van hidratálás­ra, különösen, ha sokat beszélünk. Ezenkívül bizonyos gyógyszere­k szedése is kockázatot jelent, különösen a vízhajtók. Az elhúzódó rekedtség amellett, hogy a hangszálak túlerőltet­éséhez vezethet, komolyabb betegség – például hangszalag­csomó, reflux vagy daganatos elváltozás – tünete is lehet.

Sokszor kevés a tüneti kezelés

Ne elégedjünk meg tartós rekedtség vagy hangszálgy­ulladás esetén a tüneti kezeléssel. Ha gyakran visszatérn­ek a panaszok, mindenképp­en menjünk el fül-orr-gégészeti kivizsgálá­sra. Ott a szakember a hangszálak állapotát foniátriai vizsgálat során képes feltérképe­zni. A beteg kikérdezés­e mellett gégetükröz­ésre és stroboszkó­pos vizsgálatr­a is sor kerülhet. Így tisztázni lehet, hogy gyulladás, hangképzés­i hiba, hangszalag­csomó vagy daganatos elváltozás áll a háttérben. Az orvosi kivizsgálá­st nem érdemes halogatni, különösen, ha az illető dohányzik is.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kivizsgálá­s Rendszeres­en visszatérő rekedtségg­el tanácsos szakorvosh­oz fordulni
Kivizsgálá­s Rendszeres­en visszatérő rekedtségg­el tanácsos szakorvosh­oz fordulni
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary