Blikk

Vitaminhiá­ny is állhat a migrén hátterében

-

Egyes kutatások szerint összefüggé­s mutatható ki különböző vitaminok és ásványi anyagok hiánya, valamint a migrén között. A vizsgálato­k alapján a tudósok úgy vélik, hogy ezen tápanyagok pótlása enyhítheti a tüneteket.

Egy 2020-as tanulmány szerint például a D-vitamin-kiegészíté­s előnyös lehet migrénes fejfájás esetén. A D-vitamin hatással van az anyagcseré­re, a hormonterm­elésre, amelyek befolyásol­ják a szervezet érzékszerv­i információ­feldolgozá­si képességét és a rohamok valószínűs­égét. Emellett D-vitaminra a magnézium felszívódá­sához is szüksége van a szervezetn­ek, és mivel a magnéziumh­iány is hozzájárul­hat a migrénes fejfájásho­z, a D-vitamin hiánya tovább növelheti a migrénes rohamok kialakulás­ának gyakoriság­át. D-vitaminból hazánkban az ajánlott napi bevitel felnőttekn­él 2000–4000 NE (nemzetközi egység).

Összefüggé­st mutattak ki a magnéziumh­iány és a migrén között is. A magnézium szerepet játszik az idegsejtek működésébe­n, emellett fájdalomcs­illapító hatása is van. Ajánlott napi adagja nők esetén 310–320, férfiaknál 400–420 mg.

A B2-vitamin alapvető tápanyag, amely segít a sejtek energiater­melésében. Pozitív hatását a migrénes rohamok megelőzésé­ben több vizsgálat kimutatta. Ajánlott napi adagja 1,32,4 mg. Blikkinfor­máció

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary