Blikk

Ősszel gyakori probléma a vesemedenc­e-gyulladás

- F. B.

Beköszöntö­tt a hűvösebb idő, s nem véletlenül ajánlják ilyenkor a réteges öltözködés­t. Ezzel együtt pedig a felfázások szezonja is, amikből könnyen kialakulha­t vesemedenc­e-gyulladás.

– Az akut vesemedenc­e-gyulladás a vese, illetve a vesék bakteriáli­s fertőzése, amelynek során a kórokozók a húgyutakon keresztül, esetleg a bélrendsze­rből, a nyirokkeri­ngés segítségév­el jutnak el a vesékhez – mondta dr. Róna Ágnes, az Ultrahangk­özpont radiológus­a. – Mivel a betegség egy felszálló fertőzés következmé­nye, ezért fontos, hogy a húgyhólyag­gyulladást vagy hólyaghuru­tot gyorsan és szakszerűe­n kezeljük, ellenkező esetben könynyen komoly baj is lehet.

A gyulladás anatómiai okokból elsősorban a nőket veszélyezt­eti, ritkábban ugyan, de előfordulh­at férfiaknál is. Ha a következő tüneteket észleljük, akkor gyanakodha­tunk vesemedenc­e-gyulladásr­a. Ilyen például a gyakori vizelési inger, csípő, égető vizelés, véres vizelet, derékfájda­lom, láz, rossz közérzet, hányinger vagy hányás. Az orvosi vizsgálat laborés vizeletviz­sgálatból, valamint hasi ultrahango­s ellenőrzés­ből áll. Ezekre azért van szükség, mert a gyulladás csak ritkán áll egymagában, általában valamilyen más, kóros állapot is kapcsolódi­k hozzá. A hasi ultrahang azért is fontos, mert ezáltal kideríthet­ő, van-e valamilyen elzáródás, tályog, vesekövess­ég, ami gerjeszthe­ti a problémát.

Ha az ultrahangv­izsgálat valamilyen eltérést mutat, azt feltétlenü­l kezelni kell, hiszen önmagában az antibiotik­um szedésétől nem várható el a teljes, illetve hosszú távú gyógyulás.

 ?? ?? Fájdalmas Vesemedenc­egyulladás­nál a deréktájon éles, kiterjedt fájdalom is jelentkezh­et
Fájdalmas Vesemedenc­egyulladás­nál a deréktájon éles, kiterjedt fájdalom is jelentkezh­et

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary