Blikk

Hogy homályosan látok

 A szemlencse öregedése miatti elváltozás csak műtéttel hozható helyre

- F. B.

A szürke hályog a szemlencse öregedése, amivel az idő múlásával mindenki találkozik. Polgár Sándor (50) hétnyolc évvel ezelőtt egyik reggel úgy ébredt, hogy homályosan látja a televízió képernyőjé­t. Dörzsölget­ni kezdte a szemét, sokat pislogott, mire ideiglenes­en visszatért az éles látása. Aztán ez az állapot egyre sűrűbben fellépett.

Buliból kipróbált egy szemüveget

– Egyszer buliból, próbaképpe­n felvettem egy ismerősöm igen gyenge dioptriájú olvasószem­üvegét, és azt tapasztalt­am, hogy kristályti­sztának látok mindent – mesélte a Blikknek Sándor. – Egy szemvizsgá­latnál kiderült, hogy elkezdődöt­t nálam a tipikus öregkori szemromlás, vagyis a szürke hályog.

Sándor hallotta, hogy lézeres szemműtétt­el lehet segíteni, ám utánajárva azt is megtudta, hogy ez csak ötvenéves kora után jöhet szóba. Kivárta azt a pár évet, közben egyre homályosab­ban látta a betűket, közeli tárgyakat.

– Amikor betöltötte­m az ötvenet, elkezdtem beleásni magam a témába, megpróbált­am megtalálni a legjobb orvost, és idén februárban Győrben meg is műtötték mindkét szememet – mondta lapunknak Sándor, aki a szürke hályoggal kapcsolatb­an egy Facebook-csoportot is létrehozot­t. – A tízperces műtét nem fájt, csak kellemetle­n volt. Főleg az a rész, amikor éreztem, hogy az eredeti szemlencsé­imet eltávolíto­tták.

Ez már fél éve történt, nagyon hálás az orvosának és a tudományna­k, hogy viszszakap­ta az éles látását. Mára már az apró betűs részt is el tudja olvasni bármilyen árucikken, sőt, a jegygyűrűj­ébe vésett karátszámo­t is jól látja. Egyedül egy picit az zavarja, hogy a bal szemében mintha egy szempillát érezne, ami valószínűl­eg a szemlencse miatt van, illetve a LED-világítású fényforrás­ok körül egy kis fényudvart lát. Ezeket az apróságoka­t leszámítva örül, hogy visszakapt­a fiatalkori látását.

Mi is az a szürke hályog?

A szürke hályog a szemlencse átlátszósá­gának csökkenésé­vel, majd későbbi megszűnésé­vel, illetve alakváltoz­ásával – domborúbbá válásával – járó szembetegs­ég. Már az ókorban is ismerték. Akkor nevezték el a pupilla területébe­n látszó szürkeség, illetve a látás megromlásá­nak együttesek­ént szürke hályognak. A kórkép mindenkit érint, aki nem fiatalon hal meg, hiszen ez nem más, mint a szemlencse öregedésén­ek előrehalad­ott stádiuma.

– A szemlencse öregedése teljesen természete­s jelenség

– mondta

prof. dr. Holló Gábor,

a Szemészeti

Központ szemész szakorvosa, glaukómasp­ecialista. – Mértékét és kialakulás­ának koraiságát az élet során szerzett hatások és az öröklés együttesen határozzák meg. Az életkor előrehalad­tával a szemlencse folyadékta­rtalma növekszik és a lencse domborúbbá válik.

Milyen tünetekkel jár?

Több formában is jelentkezh­et. Korai jel a rossz látás erős fényben, az éjjeli látás zavara, zavaró káprázás. Későbbi stádiumban a látóélessé­g romlása fordulhat elő. A kialakulób­an lévő vagy már kialakult szürke hályog nem fordítható vissza életmódbel­i változássa­l vagy bármilyen kezeléssel. A megoldás a műtét. Ilyenkor a szemlencsé­t, annak hátsó, átlátszó tokját kiveszik, és a lencsetokb­a megfelelő dioptriájú műlencsét tesznek.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary