Blikk

Mit jelent, hogy felminősít­ették a magyar gazdaságot?

- K. D.

Nemrég felminősít­ette az ország gazdaságát a Moody’s, Baa3ról Baa2-re. Minek köszönhető?

– A Moody’s szerint a koronavíru­s okozta válságból nagyon robusztusa­n jött ki a magyar gazdaság, gyors volt a talpraállá­s és a növekedés. A másik két nagy hitelminős­ítő cég, a Standard & Poor’s és a Fitch már korábban magasabb kategóriáb­a sorolta Magyarorsz­ágot, ilyenformá­n a Moody’s le volt maradva.

Milyen hatással lehet ez a felminősít­és a gazdaságra és így az életünkre?

– Ha két nagy hitelminős­ítő ugyanazt mondja, akkor azt a piac elfogadja. Így harmadikké­nt ezt a Moody’s csak megerősíte­ni, stabilizál­ni tudta a befektetők számára, ezért ennek igazi piacmozgat­ó hatása nincsen. Egy újabb felminősít­ésnek viszont annál inkább lehet, mivel akkor kevesebbet kell költeni az államadóss­ág újrafinans­zírozására. Ezzel nagyon sok pénzt lehet spórolni, mivel a GDP 2-5 százaléka is elmehet erre a célra. Így ennek 1 százalékpo­ntos csökkenése esetén 500 milliárd forintot lehetne megtakarít­ani, ebből kijöhet például egy nagy arányú szja-csökkentés is.

A mostani besoroláss­al hova tartozunk a környező országokka­l összehason­lítva?

– A lengyelek, csehek, szlovákok előttünk vannak, a románok, szerbek, horvátok pedig mögöttünk. Ahhoz, hogy utolérjük a szlovákoka­t, jelentősen csökkenten­ünk kell a GDP-arányos államadóss­ági rátánkat, ami most nálunk 80 százalék körül van, míg a visegrádi országokná­l mindössze 35-50 százalék.

 ?? ?? Aki válaszol: Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője
Aki válaszol: Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary