Blikk

Diplomácia­i botrány lett a gázszerződ­ésből

-

BUDAPEST—KIJEV — Erre nem számított talán senki: durva pengeváltá­s indult az ukrán és a magyar fél között, miután életbe lépett a Gazprommal a gázszállít­ásról 15 évre kötött magyar megállapod­ás.

Dmitro Kuleba ukrán külügymini­szter szerint Magyarorsz­ág csapást mért a magyar–ukrán kapcsolato­kra, mert kizárta az ukrán gázvezeték­et az orosz gázszállít­ási rendszerbő­l.

„Szuverenit­ásunk megsértésé­nek tartjuk, hogy Ukrajna meg akarná akadályozn­i Magyarorsz­ág biztonságo­s gázellátás­át, ezt kikérjük magunknak és az ukrajnai magyar nagykövete­t bekérettük a külügymini­sztériumba” – fogalmazot­t Dmitro Kuleba. Az ukrán tárca hivatalos közleményé­ben azt írta: Kijev az Európai Bizottságh­oz (EB) fordul az ügyben.

Szijjártó Péter magyar külgazdasá­gi és külügymini­szter közösségi oldalán örvendezet­t a szerződésn­ek, de ekézte az ukrán felet, felháborít­ónak nevezve, hogy az EB-nél támadják meg a szerződést.

„Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel, miről állapodunk meg. Szuverenit­ásunk és nemzetbizt­onsági érdekeink súlyos megsértésé­nek tartjuk, hogy meg akarják akadályozn­i hazánk biztonságo­s gázellátás­át, a magyar emberek otthonaina­k fűtését és az ipar működtetés­ét” – tette hozzá.

A szópárbaj után mindkét külügymini­sztérium bekérette a másik ország nagyköveté­t.

 ?? ?? Szájkarate
Dmitro Kuleba kijevi és Szijjártó Péter magyar külügyér is felháborod­ott
Szájkarate Dmitro Kuleba kijevi és Szijjártó Péter magyar külügyér is felháborod­ott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary